Kanovaren Berkel

kanoroute Berkel vv - solo kano varen Kanoroute Berkel; Warnsveld - Almen, met extra overdraging!

Heerlijk voorjaarsweer vandaag, eerst maar eens even klussen aan het bankje van de Legend. De voorste zit een paar centimeter lager gezet voor wat meer stabiliteit tijdens mijn solotochtjes. Niet dat ik m veel gebruik, geknield vaart toch wat fijner, maar de rand van het bankje zit nu precies goed voor een "ontspannen steun aan de bil". Klaar! Dus op naar de Berkel voor een verrassende kanotocht richting Almen.

Kanovaren Berkel stoep Hermeandering Berkel
Aangekomen bij stuw de Kap valt me eerst nog niets op, maar zodra ik de kano omhoog heb bij de kanostoep zie ik dat de werkzaamheden aan de hermeandering van de Berkel gestaag vordert. Een grote plas water aan de bovenzijde van de stuw. Die lag er een paar weken geleden nog niet. De tweede kanostoep steekt nu als een wegwijzer richting het oosten in het water. Langs het wandelpad naar huize de Voorst is een langgerekt strandje ontstaan. In gedachten zie de badgasten op zonnige zomerdagen al lekker languit liggen. Maar dat zal vast niet de bedoeling van het waterschap zijn ;-)

Hermeandering Berkel Rustig verder varend valt me op dat (opnieuw ;-) precies als op het schetsontwerp, enkele omgezaagde bomen in het water liggen. Geheel in het kader van "laat de natuur haar gang maar gaan". Zo ook even later enkel flinke plassen links en rechts. De huidige loop van de Berkel is al iets versmald en flinke zandbulten liggen klaar om dit gedeelte te dempen zodra de "oude loop" in ere is hersteld.

Kanotocht Berkel gestremd Doorvaart gestremd Stremming opgeheven!
Op mijn gemak vaar ik nog even de plassen door. Zelfs de plas aan de rand van het Kapperse Bos is prima toegankelijk gemaakt. De hermeandering van de Berkel gaat er vast en zeker fraai uitzien. De werkzaamheden op verschillende trajecten van de Berkel duren zeker nog tot het eind van de zomer. Hoelang het ponton net voor Warken er nog zal liggen?? Hou in ieder geval rekening met één extra overdraagpunt (zonder faciliteiten) mocht je binnenkort het Rondje Zutphen eens willen varen. En natuurlijk met de extra vaartijd zo onderhand met al die extra lusjes ;-)

kanovaren informatie Bron afbeelding: Waterschap Rijn en IJssel
Update: Hermeandering van de Berkel