Kanovaren Berkel - snoeien in de winter

kanoroute vice versa open kano varen kanoroute Berkel; plm 8 km.; geen overdragingen; (even tijdelijk obstakel wegwerken ;-) Start-eind: Vonder Warnsveld - ri. Zutphen - Berkelpark - Grote Gracht - Stuw Kapperalle, vv

De echte winter laat nog steeds op zich wachten. Vandaag een uitgelezen dag om er met de kano op uit te trekken voor een eerste tochtje in het nieuwe jaar. Het Berkelpark, onderdeel van de hermeandering in het kader van het project "Beleef de Berkel" is sinds een paar weken open. Nieuwsgierig peddelen we richting Zutphen de nieuwe-oude "slingers" in de rivier. De walkanten zijn nog strak, maar zullen in het voorjaar snel begroeid zijn lijkt het. Een fraai bruggetje ontsluit een nieuw wandelpark voor de buurtbewoners.

Kanotocht Berkel Wat schetst onze verbazing? Precies als op de tekeningen van het project aangegeven een smalle doorvaart tussen twee bomen. Tenminste, het zou een doorvaart moeten zijn. Waarschijnlijk heeft het waterschap zo vroeg in het jaar nog geen kanovaarders op dit traject verwacht? Overhangende takken van de (nog) ongesnoeide bomen belemmeren de doorvaart en dienen als "natuurlijke vuilvanger". Met onze oude canadees zouden we de hele boel wel even "een zetje" hebben gegeven. Maar het dunne canvas van onze "skin-on-frame" wagen we hier niet aan.

Kanotocht Berkel - doorvaart geblokkerd Voorzichtig achteruit, met de peddel het vuil, wat planken met spijkers en andere troep aan de kant. Even wat laaghangende takken wegbreken en we hebben een doorvaartje ter breedte van de kano. De rest laten we over aan de experts die hopenlijk binnenkort meteen de troep uit het water vissen. Even na de ijsbaan vliegt een ijsvogeltje ons vooruit. Een vaste gast op dit stukje. Nu het zo kaal is spotten we het vogeltje wat makkelijker.

Kanoroute Berkel - skin on frame Na een rondje Grote Gracht, nog even door de binnenstad. Bij de aanlegplaats van de rondvaartfluisterboten net na de Berkelpoort is het even heerlijk de benen sterkken in de zon. Tijd voor de terugweg richting de stuw aan de Kapperallee. Langsop de Berkel genieten veel wandelaars van het heerlijke winterzonnetje. Onderhand voelt de wind al wat frisser aan. Tijd voor onze laatste warme koffie en dan rustig aan huiswaarts. Een heerlijk middagje "Beleef de Berkel" midden in de winter op voorjaarstemperatuur.