Kanovaren, beleef de Berkel

kanoroute rondtocht voor kano en kajak kanoroute vice versa kanovaren kanotocht enkel Gehele traject "de Berkel" diverse mooie vv- en enkel-tochten mogelijk. Ook rondtochten! i.c.m. IJssel, Twentekanaal - Het hele jaar: #beleefdeBerkel.

De Berkel is weer een dynamische rivier die zoals vroeger door het landschap slingerde. Uitdagend en uitnodigend voor mensen, dieren en planten om er te leven, werken en recreëren.

Vroeger kronkelde de Berkel door het landschap maar in de vorige eeuw werd zij gekanaliseerd om het water zo snel mogelijk af te voeren. Dat betekende echter een flinke aderlating voor de natuur in en rond het water. Sinds 2009 werkten vele partijen samen om de rivier weer haar natuurlijke karakter terug te geven.

Kanotochten over de Berkel

kano overdraagplaats Berkel data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0

De Berkel mag nu weer slingeren tussen Almen en Zutphen en is ongeveer 2,5 km langer geworden. Meer waterberging, vistrappen aan de stuwen, een wandelpad, vernieuwde aanlegsteigers (overdraagplaatsen), meer ruimte voor het zwembad in Almen, zorgen ervoor dat zowel natuur als mensen van dit project profiteren. Door de aanleg van 15 "nieuwe" bochten beleef je als kanovaarder, het héle jaar door, de Berkel tegenwoordig als een écht stromend riviertje.

Kanovaren Berkel Kanovaren op de Berkel - Beleef de Berkel, het hele jaar door!

Kanovaren, opstap- en overdraagplaatsen

Het vernieuwde traject (stroomafwaarts) tussen Almen en Zutphen kent verschillende opstapplaatsen. Kom je kanovaren met eigen materiaal, dan is het aan de stuwen Besseling, Warken en de Kap prima afladen van je kano. Ook de kanostoep aan het Kerkpad in Warnsveld is een prima startplaats. Let op, hier parkeren in het dorp en houd rekening met druk verkeer bij het oversteken van de rondweg.

Kanoverhuur

Kano's en kajaks zijn te huur in Almen (bij het zwembad), in Warnsveld aan het Kerkpad en op de Overwelwing in Zutphen.

Rondje Zutphen

kanosteiger Marspoortstraat

Nog een tip voor vaarders van het Rondje Zutphen. Sinds 2016 kun je gebruik maken van een nieuwe steiger direct na de brug van de Marspoortstraat. Een perfect alternatief voor het lastige trapje aan de Berkelkade een paar honder meter verder. Vergeet hier niet je kanokarretje.