Kanotocht Oude IJssel bij Laag Keppel

kanoroute vice versa kanovaren Kajaktocht vice-versa; plm 14km.; Start-eind: Kanostoep Keppel, Oude IJssel richting Doetinchem retour.

Vandaag een kanotocht over het riviertje de Oude IJssel vanuit Laag-Keppel richting Doetinchem. Net over de brug richting Wehl vinden we aan de rechterzijde een perfecte parkeerplaats én kanostoep vanwaar we onze tocht starten. Eerst even een kleine rondtocht door de kleine jachthaven, voorbij de opgeknapte sluis langs enkele "architectonische" woonarken richting het kasteel. Helaas blijkt de toegang naar de oude arm rond het kasteel onder de brug afgesloten met een balk én hek.

Kanovaren slotgracht Keppel Oude IJssel Oude IJssel bij Keppel. Even de slotgracht van het kasteel Keppel verkennen

Overigens is het best even de moeite waard om een bezoekje te brengen aan dit fraaie kleine stadje. Laag-Keppel kreeg in 1404 (als Keppel) al stadsrechten en telt nog ongeveer 600 inwoners. Naast het prachtig kasteel vindt je er onder andere een gerestaureerde watermolen en een spinnenkopmolen. Wil je een bezoek brengen aan het kasteel, zorg dan dat je voortijdig een afspraak maakt.

Kanovaren Oude IJssel bij Keppel Oude IJssel kanovaren langs kasteel Keppel

Het Kasteel Keppel staat op een eiland tussen twee takken van de Oude IJssel. Op de fundamenten werd het huidige gebouw (nadat het in 1582 werd verwoest) in de 17e eeuw weer herbouwd. Lodewijk XlV gebruikte het in 1672 als hoofdkwartier. Bij een rondwandeling over het terrein kun je de geschiedenis van het huis aflezen aan de kleur en vorm van de stenen en aan muurankers, gevelstenen en ingemetselde kogels. Een portrettengalerij van Europese vorsten uit de 18e eeuw is onderdeel is van het interieur van de grote zaal. Het kasteel is altijd via vererving overgegaan op de volgende in de familie. Het bekendste is het geslacht Van Pallandt. Het voormalige koetshuis is sinds enige tijd in gebruik als kinderdagverblijf.

Vanaf 1962 is het kasteel bezit van de Pallandt van Keppel Stichting, die het mogelijk heeft gemaakt om kasteel, huisraad en park bij elkaar te houden zodat het nog door de familie kan worden bewoond. Het kasteel is nooit verkocht, de huidige bewoners stammen af van de 14de eeuwse bouwheer. Baron Van Lyndens moeder was Van Pallandt. Samen met zijn echtgenote barones van Lynden-Rutgers van Rozenburg staat hij op afspraak bezoekers toe.

Kanovaren spinnekopmolen Keppel Oude IJssel Spinnekopmolen aan de Oude IJssel bij Keppel

Sinds de 14e eeuw bevindt zich in Laag Keppel een watermolen. De huidige molen is in de 19e eeuw gebouwd en was tot 1945 in bedrijf. Vanaf dat jaar verzorgde een elektromotor de aandrijving van het maalwerk. In 1968 werd een plan gemaakt om de molen, die door kanalisering van de Oude IJssel onvoldoende verval had om op waterkracht te kunnen malen, weer op de oorspronkelijke manier te laten draaien. Hiervoor werd de Follega molen, een spinnenkopmolen, uit Friesland overgebracht naar Laag-Keppel. De kleine spinnenkopmolen verlaagt het waterpeil in de molenkolk met 1,5 meter.