Kanotocht meanderende Berkel

kanoroute Berkel vv - tandem kano Kanotocht Berkel, een heerlijk toertochtje Kanoroute Berkel; Warnsveld - Almen; 12 km.; 4x overdragen aan de stuw, kanostoepen aanwezig

Weersvoorspelling vandaag: "18 graden, licht bewolkt, af en toe zon, af en toe een buitje". Regenkleding in de drybag, koffie, broodjes, de peddels en natuurlijk de kano. Alles op de de kanokar. Ingrediënten voor een prachtige kanotocht op de Berkel.
"Dragen jullie over aan de kanostoep?" de fluisterbootschipper heeft er blijkbaar plezier in dat zijn motorvermogen nét niet toereikend is om ons te passeren. Maar ja wat wil je, na al die dagen open kano treffen peddelen met zn twee zijn we weer aardig op elkaar ingespeeld. Onze nieuwe aanwinst past ons wel. Op een lekker tempo varen we richting de stuw aan de Kapperallee. Achter ons wordt nog wat "gegrapt" en op gemak zetten we over.

Kanostoep stuw Besseling Almen Berkel Zo.. even wisselen van peddel en nu genieten van de rust. De hermeandering van de Berkel is afgerond. We zijn benieuwd naar het resultaat. De stroming van het water brokkelt her en der de oevers al wat af. Nieuwe plassen zijn ontstaan, het vernieuwde bochtenwerk zorgt ervoor dat we af en toe in wat ondiep water tercht komen. Tis wel even wennen. Verbrede oevers en de nieuw aangelegde kanostoep "in de stroom" aan de stuw Warken. Jammer dat de "betonning" van de vistrap nét niet iets verder uit elkaar ligt, het zou anders een prachtig oefenplekje zijn.

Vistrap stuw Warken Berkel Het bankje aan stuw Warken is nodig aan een opknapbeurtje toe. Maar ja dat is ie eigenlijk al jaren! Waarschijnlijk heeft het de status "historisch monument" Na opnieuw overzetten even de kortste doorsteek door de vuilvang vinden. Het voorheen vrij recht-toe-recht-aan traject richting Almen is verworden tot een mooi "slalom-traject". Verrassende bochten, nieuwe oevers met wandelpaden, veel hekwerken met poortjes van de ene naar de andere weide.

Warkense molen bij Warnsvel aan de Berkel Nu ziet alles er nog een beetje kaal uit. De natuur gaat hier vanzelf zijn werk wel doen. We zien nu al opmerkelijk veel vogels. Hoe zouden ze dit prachtige plekje al ontdekt hebben? Kwetteren ze dit aan elkaar door, of zijn ze gewoon op doorreis naar het zuiden en hebben wij dit jaar een vroege winter?

Kanovaren op de Berkel

Vanuit de kano levert de hermeandering af en toe best verrassende momentjes op. Waar we eerder langs de Warkense molen voeren, nu een fraaie uitkijk recht op de molen. Al met al pakweg (2x) anderhalve kilometer meer vaarplezier tot aan stuw Besseling, de perfecte pauzeplek. Een korte wandeling langs de nieuwe vistrap is hier zeker de moeite waard. Er is veel grondwerk verzet. Overzetten laten we voor deze keer achterwege, het begint te betrekken. Tijd om rustig aan terug te peddelen. Wie weet zijn we nog voor de bui thuis.

kanovaren Berkel informatie Update: Hermeandering van de Berkel
Méér kanoroutes in de Achterhoek en Gelderland
(voor kano én kajak natuurlijk!)