Kanotocht Berkel - Borculo - Eibergen vv

kanoroute vice versa kanovaren kanoroute Berkel; plm 17 km.; 2x2 overdragen; Start-eind: stuw Hambroek Borculo - ri. Eibergen -Haarlo - Avinkstuw - stuw Stokkersweg - centrum Eibergen (park de Maat)

Het kan maar niet op. De zomerse temperaturen nodigen ons opnieuw uit om weer eens een "etappe" van de Berkel met kano en kajak te gaan verkennen. We varen het traject vanaf Borculo tot Eibergen. Vice versa een kleine 17 kilometer inclusief 2x2 overdragingen bij de stuwen.

Start- en eindpunt stuw Hambroek. Eenvoudig te bereiken vanaf de provinciale weg 315, afslaan bij de Scherpenoorsdijk. Net over de stuw aan de Hogebrugweg zijn 6 parkeerplaatsen aangelegd. Vroeg erbij zijn! Rond de stuw is parkeren buiten de vakken verboden, of eventueel uitwijken naar de parkeerplaats van recreatieplas het Hambroek.

Vanaf de kanostoep is het een klein uurtje (op gemak dus ;-) varen naar de Avinkstuw, net even voorbij Haarlo. Een flinke overzet volgt. In de schaduw van de bomen aan dit bouwwerk is het even heerlijk genieten van het uitzicht over Berkel en landerijen. Vanaf hier is de Berkel pakweg twee maal zo breed en splits zich in twee waterlopen, de Bolkse Beek richting Twentekanaal en Berkel.

Even verderop, bij de stuw aan de Stokkersweg is het opnieuw overzetten. Een mooi rustpunt aan de fietsknooppuntenroute met overdekte picknickplaats. We raken even gezellig aan de praat met een fietsend echtpaar en worden heel wat wijzer over de streek. Met name hoe een aantal vrijwilligers in 1987 de Stichting De Berkelzomp oprichtten t.b.v. de herbouw en exploitatie van een Berkelzomp.

kanovaren informatieEen fraai traject volgt. Nu nog puur natuur, maar volgens de plannen, over een paar jaar helaas doorsneden door de nieuw aan te leggen A15. In Eibergen vinden we niet 123 een kanostoep. Een strandje aan het wandelpark de Maat biedt uitkomst. De oude arm van de Berkel blijkt verboden te varen dus een bezoekje aan de Mallumse Molen bewaren we maar voor ons volgend traject. Nog even Eibergen doorpeddelen, het wordt tijd voor de terugtocht.