Kanoroute Rondtocht Twentekanaal - Berkel

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kano-rondtocht; plm. 20 of 28 km.; 3 of 4x overzetten; evt. kanokarretje mee; Start-eind: Kapperallee Eefde - Twentekanaal ri. Lochem - Berkel - Afleidingskanaal retour.

Update 31-3-2021: route-info herschreven, twee mogelijke afstanden en tips.

In de Achterhoek is altijd heerlijk kanovaren. Meestal varen we hier vice-versa tochten. Onder andere Berkel en Oude IJssel lenen zich daar perfect voor. Prachtige vaartrajecten voor korte tripjes of de wat langere dagtochten . Wat betreft rondtochten is het alom bekende Rondje Zutphen een echte aanrader. Vandaag een mooie solotocht vanaf de Sluis Eefde over het Twente kanaal naar Lochem en via de Berkel retour.

kanovaren twentekanaalHet dak er af bij vernieuwd sluizencomplex Eefde

Afwisselende rondtocht 28 km.

Start- en eindpunt is de sluis in Eefde. Via het Twentekanaal tot in de jachthaven Lochem. Via de Berkel en Afleidingskanaal terug. De tocht van pakweg 28 kilometer telt 4 overzetten (1x haven Lochem en 3x aan de stuwen in de Berkel - in de jachthaven is geen kanostoep aanwezig, dus bij uitstappen opletten op evt. golfslag van voorbijvarende vrachtschepen)

Het Twentekanaal is overigens verrassend afwisselend. Ondanks dat het een vrij lang en recht stuk varen is, is het heerlijk genieten van de natuur. Het weer zit mee, in de ochtend een beetje wind vanuit zuidwest, best wel lekker. De zon prikt met regelmaat door de bewolking. Op terugweg over de Berkel in de middag wordt de wind straffer en is het af en toe flink werken ondanks stroom mee.

kanovaren kanaal - berkelKoepeltje van Staring aan de Berkel

Met korte afsteek door het bos - 20 km.

Als je wil kun je de tocht plm. 8 kilometer inkorten en scheelt nog een overdraging ook. Even voorbij de derde brug op het Twentekanaal is aan de rechterover een inham. Door een kleine opening van de houten beschoeïng kun je hier op zoek naar een geschikt plekje om de kano of kajak (indien mogelijk! - tussen de bosjes door) aan wal te trekken. Het fietspad oversteken, bij een hek aan het pad, deze het bos in volgen. Na ongeveer 400 meter lopen, bij voorkeur met kanokarretje, kom je aan bij de kanostoep aan de stuw.

kano berkel overdragen Twentekanaal Lochem

Tips bij de kanoroute

kanoroute kaart twentekanaal berkel Kaartje van de korte versie! - map by OpenStreetMap.org contributors

Rondtocht, 20 of 28 kilometer. Overzetten 3 of 4x: Eerste overzet = 400 meter lopen (kanokar aan te raden). In de zomer is deze niet officiële uitstapplek behoorlijk dichtgegroeid - respecteer de natuur en vaar dan door tot de haven Lochem

Startplaats voor meerdere peddelroutes

Start Twentekanaal aan de Molenweg: zuidkant van de sluis Molenweg in rijden tot aan de "keerlus". Let op! (lang) parkeren aan de keerlus is verboden! Hier afladen en je materiaal de dijk op brengen (trappetje aanwezig)

Aan de ingang van de Molenweg staat een bord verboden voor auto's - inrijden eigen risico! - Ook bovenaan het trappetje (instappunt) staat nu een bord "verboden toegang - art 461" (verwijzend richting sluis, links) - Overigens is het instappen vaak geen doen i.v.m. forse begroeïng. Zoek aan de rechterzijde van het verbodsbord naar een geschikte instapplaats. Vaak is een visser je voor geweest en kun je gebruik maken van een opening in het riet.

Auto terugbrengen naar de openbare parkeerplaats aan de Kapperallee, net over het spoor (plm. 400 meter terug). Eindpunt.
Door de hermeandering van de Berkel is de tocht een paar bochtjes langer als aangegeven. (pakweg 2,5km)

De mooiste routes

Tip voor de mooiste routes? Rond de sluis Eefde vinden meerdere peddelroutes een start- of eindpunt. Combineer deze mooie routes tijdens een korte vakantie en geniet! Check ze op de kaart.