Kajakken op de Berkel rond Borculo

kanoroute vice versa kanovaren Kanoroute Berkel vice versa; plm. 13 km.; Start aan de stuw Beekvliet, pakeren mogelijk, overzetten aan de stuw.
Lebbinkbeek mooi meandenderd stukje: plm 6km.vv


Het is nog vroeg in de middag. We wachten eigenlijk nog steeds tot de zon doorbreekt, maar de vroege herfst is af en toe een beetje grillig.
Bij de stuw "Beekvliet" starten we onze kajaktocht richting Borculo om hier de Berkel en omgeving eens te gaan verkennen... Gelukkig is het niet al te koud. De zon wil nog maar niet komen. De oevers zijn hier en daar al door Rijkswaterstaat bewerkt en het water staat vrij hoog. De Berkel is dan ook behoorlijk breed op dit traject. Een van de vele reigers zit mij weer uit de dagen om een mooi plaatje te schieten.

De stuw Heurne heeft een perfecte picknickplaats mét bankjes. Dus hier maar even genieten van de omgeving en warme koffie. Rechts kun je doorvaren tot in Borculo (de oude loop van de Berkel). Eerst door een prachtig aangelegde wijk om daarna aan te komen bij de kanostoep. Dit stuk doen we op onze terugweg nog even aan, aangezien we onze kajaks al hebben overgezet om de Berkel verder op te varen. Op zich een leuk stuk, zo rond Borculo, maar niet spectaculair. Veel bruggetjes, ook veel verkeer, dus niet erg rustig. Bij het Hambroek, net voor de stuw, peddelen we nog een stukje Lerinkbeek door een mooi stuk natuurgebied. Een heel stuks smaller. Even onder de oude loop van de Berkel door.

Deze loopt door een klein aquaduct langs Hotel Berkelpalace Borculo in en bij de stuw Heurne weer als één riviertje. Op de terugweg breekt af en toe de zon wat door. Maar zo'n mistig tochtje geeft toch ook weer een wat andere kijk op de omgeving. In verschillende etappes hebben we nu de Berkel verkend tot achter Borculo.

Volgend voorjaar gaan we vanaf hier weer eens een stukje verder en wellicht ook nog een stukje Lebbinkbeek om eens een bezoekje te brengen aan het Boerderijmuseum "de Lebbenbrugge".