De Oude IJssel en Aastrang bij Ulft

kanoroute vice versa kanovaren Kajaktocht vice-versa; plm 16km.; 2x overzetten; Start-eind: Kanostoep Marmelhorstweg, Voorst, Aastrang - Oude IJssel, Ulft, Anholt van hier retour.

Vanaf een mooi aangelegde parkeerplaats voorzien van kanostoep aan de Aastrang vertrekken we voor een zonnig middagtochtje richting de Oude IJssel. De kanostoep is vrij makkelijk te vinden. Vanuit Ulft richting Voorst en op de kruising Grensweg links de Marmelhorstweg in.

kanoroute oude ijssel In de schaduw van de bomen leggen we op ons gemak onze kajaks klaar voor vertrek. De Aastrang is hier vrij breed. Breder dan de Oude IJssel richting Anholt. We verwachtten trouwens niet dat de Oude IJssel vanaf Ulft eigenlijk maar een heel klein stroompje is. Aan de rechteroever een mooi fietspad. Dit merken we ook. Veel mensen trekken erop uit om de grenstreek per fiets of wandelend te verkennen. Zelfs paard en wagen komt er aan te pas, gezellig!

Op het traject aan de Duitse kant vinden we geen kanostoepen meer, dus dat wordt af en toe improviseren, gewoon overdragen dus bij de eerste stuw. Alhoewel sommige mensen (met huurkano!) daar anders over denken. Verwoed wordt geprobeerd een canadees met volle "bemanning" van de stuw te drukken. Tot drie maal toe wordt opnieuw "aangevaren" om maar een beetje snelheid te krijgen. Het moest mijn canadees niet zijn, ik moet er niet aan denken wat voor een beschadigingen dit teweeg brengt. Dit blijkt dan ook wanneer even later twee knapen hetzelfde doen, maar dan met een PE-model.
Een flinke scheur in de lengterichting van de kano is het gevolg.

Rustig peddelen we verder langs de af en toe vrij hoge oever. Afwisselend met rietkragen, maar de meeste begroeiing is juist gemaaid. Eenden en ganzen laten zich niet verstoren, de reiger, als gewoonlijk, telkens vooruit vliegend een ander stekje zoekend. Halverwege Anholt passeren we rechts de Voortkamp, een prachtig landhuis verscholen in het bos. Dicht bij Anholt heeft men blijkbaar veel last van ratten, gezien het grote aantal vallen wat is uitgezet.

In Anholt aangekomen leggen we aan op de oever van de plaatselijk golfclub. Geen probleem. Er wordt zelfs hardop door een van de leden afgevraagd waarom er geen "stiege" aanwezig is. Er komen hier tenslotte veel peddelaars om de 14e eeuwse waterburcht te bekijken. Maar hopen dat dit lid wat invloed kan uitoefen bij de golfclub of gemeente om een kanostoep voor elkaar te krijgen.

Aangezien het al wat later in de middag is besluiten we om terug te peddelen. Wie weet een volgende keer het stukje Issel richting Isselburg. Ik weet niet hoever daar nog doorgevaren kan worden, maar misschien kan een van onze lezers mij dit nog eens vertellen.

Check ook eens: Wasserwandern in de grensregio