De IJssel, een traject dat je gewoon MOET meemaken!!

kanotocht enkel Een richting kanotocht, plm 50 km.; Rhederlaag - Giesbeek - Doesburg - Dieren - Brummen - Bronkhorst - Zutphen - Eefde - Gorssel - Deventer

Sinds 1994 vaar ik met grote regelmaat een van de mooiste vaartrajecten in Nederland: de IJssel, van Giesbeek naar Deventer. De eerste tochten in onze canadees, een Zweedse Trapper, of de Wilderness kajak. Op een "winderige" dag zag je me ook nog wel eens in de Pryon Taifun genieten in de flinke golven, veroorzaakt door de combinatie van scheepvaart en harde wind. Heerlijk! Maar.. het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De open kano (solo) of onze gerestaureerde hout-canvas hebben momenteel zo m'n voorkeur. ツ

kanovaren hoog water ijssel Het is vooral de omgeving die me trekt. Het weidse uitzicht, de prachtige natuur, in elk jaargetijde met haar eigen kenmerken. Genieten van de ganzen die zich elk jaar weer verzamelen in de uitgestrekte weiden bij Bronckhorst voor "hun rally" naar Noord of Zuid. Het ooievaarsdorp tussen Eefde en Gorssel is in het voorjaar een echte belevenis met de jonge kroost aan de waterkant. De Hanzesteden Doesburg, Zutphen en Deventer lenen zich overigens uitstekend voor een "uitstapje", maar ook Bronckhorst, Nederlands kleinste stad is even een bezoekje waard.

kajakvaren De ruïne van het kasteel de Nijenbeek bij Voorst, waar in 1364 van Hertog Reinald van Gelre, bijgenaamd 'de dikke hertog' door zijn broer Eduard in verzekerde bewaring is gesteld, kun je door zijn unieke ligging niet missen. Wat moet die man toen al genoten hebben van het fantastische uitzicht over de grote watervlakte van de IJssel! Dat hij in meerdere opzichten heeft "genoten" heeft is vrijwel zeker. Als je de verhalen mag geloven "genoot" Reinald een dusdanig goede verzorging dat hij na een tijdje niet meer in staat was de Nijenbeek door de deur te verlaten vanwege zijn omvang.

kano varen in de winter Aan de overzijde van de IJssel, in het Gorsselse zandgat, "gevangen" door de rust en ver weg van alle dagelijkse stress, geniet ik van mijn meegebracht lunchpakketje en "schiet" af en toe een stukje brood omhoog naar de overscherende meeuwen. De smeltende sneeuw in het voege voorjaar zorgt vaak voor adembenemde vergezichten over de ondergelopen uiterwaarden. Gecombineerd met een tochtje over de Berkel door Zutphen in de rust van de vroege zondagmorgen waan je je echt in vroegere tijden.

kanovaren in de oude stad Veel peddelaars onder ons hebben de IJssel inmiddels al ontdekt. De laatste zondag van de maand september wordt vrijgehouden om vanaf de, tot inmiddels "Centerparks-achtige camping" uitgegroeide startplaats in Giesbeek, in grote getale te vertrekken voor een prestatietocht van formaat. Maar de IJssel "ervaren" in álle facetten, zonder een "kostbare herinnering", heeft op zijn minst een bekoring. Een bekoring die, wanneer je de IJssel éénmaal hebt gevaren "voor altijd in je hart is gevangen!".

De IJssel, een traject dat je gewoon MOET meemaken!!