Berkel, IJssel, Twentekanaal en Groene Kanaal

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Rondtocht; plm. 16km.; kanokarretje mee; 4 x overdragen; Berkel Warnsveld - Zutphen IJssel - Eefde Twentekanaal - Afleidingskanaal (Groene kanaal) - retour Berkel - Kanokaart

Een prachtige zonnige middag, dus wat let ons. Even wat voorbereidingen zoals de nodige koffie en broodjes. De kajak's op de kar en op naar de Berkelvonder in Warnsveld. De tocht is ons al bekend, maar vandaag voor het eerst per kajak. Na een klein half uurtje zetten we over van de Berkel naar de IJssel. Even een klein eindje lopen langs de kade. Lekker zomerse taferelen, vol terrasje met zonaanbidders, kinderen met ijsjes, fietsers en wandelaars. Gelukkig is de IJsselbrug afgesloten, dus het is erg rustig wat betreft het autoverkeer.

rondje Zutphen Het is makkelijk instappen aan de Bult van Ketjen. Water tot aan de enkels, dus we doen het op ons gemak. Gerda peddelt ondertussen al richting de IJsselbrug terwijl ik nog rustig bezig ben om me in mijn vest te hijsen. "Moet je die sokken niet mee?" roept een wandelaar, terwijl ie rustig had toegekeken hoe ik op weg ging. Hij vouwde ze netjes in elkaar en gooide ze nog even na. "Vriendelijk bedankt!" Veel verkeer op het water, zowel plezier- als beroepsvaart. Dus af en toe een lekkere golf om eens tegenin te peddelen.

Opeens hoor ik vanachter iemand: "Mag ik een foto maken?" Van mij altijd! Nee dus. Van Casper! "Ik vind het zo leuk dat die hond zo netjes achterin zit"Wij zijn niet anders gewend. Casper gaat op de meeste tochten wel mee en is niet in of bij het water weg te slaan. Het is nog net geen zeehond. Bij de jachthaven drinken we even rustig koffie om vandaaruit het Twentekanaal op te peddelen.

De nieuwe spoorbrug bij Eefde ligt nu aanmerkelijk hoger. Een beste winst voor de beroepsvaart, denk ik. De grotere schepen kunnen nu ook richting het Oosten varen. Rustig peddelen we naar de sluizen om daarna rechts de kajaks omhoog te trekken. Opnieuw op de kar en over het fietspad richting het Groene Kanaal. Eerst nog even een broodje en wat koffie. Best even lekker toeven onder de bomen aan de sluis. Van hieruit nog twee maal over zetten. Op zich geen probleem. De prachtige kanostoepen zijn er tenslotte voor aangelegd. We maken er dan ook dankbaar gebruik van.

Net voor de Berkel nog even weer wat rustig aan. Niet alleen voor de vele vissers, maar juist voor een koppel zwanen met jongen. Pa zwaan komt met opgestoken vleugelwerk richting onze kajaks, sist een beetje, maar toen we hem vertelden dat we dorpsgenoten waren, was het goed. Hij draaide zich om, pukkelde nog wat en zwom naar zijn kroost. Dat ging wat beter dan op de Semois. Maar ja, daar had ik vermoedelijk ook een verkeerde pet op.