Met de kano langs de Grebbelinie

kanoroute rondtocht voor kano en kajak kanoroute vice versa kanovaren kanotocht enkelDiverse fraaie kanotochten langs de Grebbelinie mogelijk: rond vice versa en enkel (a-b) - (update: 19-3-2016)

In 2007 is begonnen met de aanleg van negen steigers aan de nieuwe kanoroute langs de Grebbelinie. Op vrijdag 23 april is de nieuwe kanoroute over het Valleikanaal op feestelijke wijze geopend. De kanoroute is het resultaat van een zeer intensieve samenwerking van vele organisaties en gemeenten. Twaalf steigers zijn nu toegevoegd en geven je toegang tot uren peddelplezier. Gelijktijdig met de opening van de nieuwe kanoroute is een watervast en kanorouteboekje gepresenteerd: "Met de kano langs de Grebbelinie". Het kanorouteboekje is geschreven door Ted de Nijs en Jorieke Klein Leetink van het Waterschap Vallei & Eem".

Het kleurrijke boekje biedt informatie over kanoverhuur, routes en deelkaartjes met veel achtergrondinformatie over het gebied. Er zijn maar liefst vier kanoroutes uitvoerig beschreven:
- Rhenen - Wageningen - Veenendaal (11-12 km, plm. 3 1/2 uur varen)
- Door Veenendaal (4 km, plm. 1 uur varen)
- Veenendaal - Scherpenzeel (7 km, plm 2 uur varen)
- Rondje Leusden (16 km, plm. 4 1/2 uur varen)
"Met de kano langs de Grebbelinie" is voor 5 euro verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV's en kanoverhuurbedrijven in de regio. Of rechtreeks te downloaden bij Recreatie Midden Nederland:

Met de kano langs de Grebbelinie

Sportieve ontdekkingstocht

Met de kano lags de Grebbelinie is een sportieve ontdekkingstocht over het Valleikanaal en de Grift Het kanoboekje bevat vier kanoroutes tussen Rhenen en Amersfoort. Met de kano verken je dit laaggelegen gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. In de Gelderse Vallei vind je veel variatie: bossen, landgoederen, akkers, weilanden en oude boerderijen. De kanoroutes volgen de Grift en het Valleikanaal.

De Grift

De Grift (ook wel Bisschop Davidsgrift) is onder leiding van Bisschop David van Bourgondië gegraven tussen 1473 en 1481 om turf te winnen in de veengebieden ten noorden van Rhenen. Oorspronkelijk liep het kanaal tot Veenendaal. Ten noorden van Veenendaal gaat de Grift over in het Valleikanaal. Tussen 1935 en 1941 is dit kanaal gegraven om water sneller uit de Gelderse Vallei te laten stromen. Daarvoor stonden de weilanden regelmatig onder water. Het Valleikanaal en de Grift vormen samen een blauwe ader door de groene Gelderse Vallei. Door natuurvriendelijke oevers met riet en waterplanten hebben talloze vogels, amfibieën en libellen hun thuis gevonden in en om het water.

De Grebbelinie

De Grebbelinie, verdedigen met het water Langs het Valleikanaal ligt de Grebbelinie en al varend in je kano maak je kennis met haar cultuurhistorie, de prachtige natuur en de toeristischrecreatieve mogelijkheden. Op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland slingert de Grebbelinie als een groen lint met zijn forten en werken door de Gelderse Vallei. Deze waterlinie is in de 18e eeuw aangelegd om de vijand uit het oosten tegen te houden. Het is bovendien de enige waterlinie in Nederland die ook in de Tweede Wereldoorlog heeft gefunctioneerd. In de eerste oorlogsdagen is hier zwaar gevochten, met alle gevolgen voor de mensen in het gebied. Voor een overzicht van alle activiteiten rondom de Grebbelinie kun je een kijkje nemen op www.grebbelinie.nl

Bewegwijzering Rondje Leusden

kanovaren informatieHet traject Rondje Leusden is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
Kanokaart - kanoroute Rondje Leusden.
Het traject tussen Rhenen en Scherpenzeel is niet bewegwijzerd.

Stuwen en vuilvangen

In de Grift en het Valleikanaal kom je onderweg stuwen tegen. Stuwen hebben als functie om het water langer vast te houden in hoger gelegen gebieden. Dit voorkomt dat lager gelegen gebieden snel overstromen. Je kunt en mag niet over de stuwen varen. Daarom liggen er gele ballenlijnen. Je moet hier de kano uit het water tillen. Hetzelfde geldt voor vuilvangen. Die liggen in juli en augustus in het water om waterplanten, riet en grasmaaisel op te vangen. Bij de stuwen en vuilvangen liggen steigers om de kano makkelijk over te dragen. De exacte locaties staan aangegeven op de deelkaarten.
De stuw Pothbrug bij Woudenberg is niet passeerbaar.

Kanoverhuur

kanovaren informatieBij de volgende bedrijven kun je een kano huren.
Organisatiebureau Sport Totaal - De Schutterij 17, 3905 PJ Veenendaal
Madventure - Landaasweg 3, 3931 GA Woudenberg
Kanoverhuur Ineke Schimmel - Brinkkanterweg 30, 3925 BA Scherpenzeel
Kanoverhuur Berg - Langesteeg 2a, 3831 RZ Leusden
XL Adventure and Events - Chromiumweg 119, 3812 NM Amersfoort
Bron: Met de kano langs de Grebbelinie

Themapad Grebbelinie

kanovaren informatie Voor de wandelaars; een compacte en praktische gids over het tachtig kilometer lange wandelpad tussen Rhenen en Spakenburg! Verkeerd lopen is er dankzij de markeringen en de bijdrage van Johan Vellinga, die de gehele route heeft nagelopen en gecontroleerd, niet bij. De door Bert Rietberg geschreven wandelgids deelt het themapad op in dertien routes van 4 tot 10 kilometer.

De Wandelgids Grebbeliniepad van Bert Rietberg is te bestellen voor
€ 13,95 op www.grebbelinie.nl

Grebbelinie.nl

kanovaren informatieOp de site Grebbelinie.nl vindt u naast historische beschrijvingen, suggesties voor routes in de Grebbelinie. De informatie wordt verdeeld in drie thema's: wandelen, fietsen en kanoën. Het spreekt vanzelf dat enkele wandelroutes zich tevens lenen voor fietsroutes en omgekeerd en dat een aantal kanoroutes de watervariant van een wandelroute volgt. Wie zelf zijn weg wil vinden in de Grebbelinie kan een Cultuurhistorische Gids bestellen in de webwinkel van Grebbelinie.nl. U krijgt de gids dan thuisgestuurd.