Kanovaren op de Linge

kanotocht enkel Kanoroute de Linge, plm. 62 km.:
Ochten-Zoelen (12km). Zoelen-Geldermalsen (12km), Geldermalsen-Asperen (21km) en Asperen-Gorinchem (17km)


Met dank aan de redactie van Oppad een fraai tochtverslag van de kanotocht over de Linge van een aantal leden van kanovereniging Natsec. Tekst: Walter van Tienen, gepubliceerd mei 1995, Oppad.

De tocht

De 4-daagse tocht verloopt als volgt: Ochten-Zoelen (12 km). Zoelen-Geldermalsen (12 km), Geldermalsen-Asperen (21 km) en Asperen-Gorinchem (17 km). Voor de overdraging over de Rojesteinbrug (AmsterdamRijnkanaal) is een kanokar noodzakelijk. Door de tocht te laten starten in Opheusden kan later voor het ophalen van de auto's gebruik gemaakt worden van de spoorverbinding Gorinchem-Opheusden. In beide steden ligt het station vlak bij het water. Ook Tiel en Leerdam zijn in die zin bruikbaar.

Overnachten

Er werd zowel op campings als bij particulieren gekampeerd. Direct aan de rivier zijn vier campings, waarvan enkele met trekkershutten. Op loopafstand (max. 1500 m) vind je diverse kampeerterreinen.

Keurmerk

Tussen mei en september is het druk op en langs de Linge. Kanovaarders hebben daarbij de naam nogal wat overlast te veroorzaken. In overleg met alle belanghebbenden is de Stichting Recreatie bezig een keurmerk te ontwikkelen dat kanoverhuurbedrijven mogen voeren, mits ze voldoen aan eisen zoals het geven van instructie over het omgaan met overige vaart, vissers, bewoners, flora en fauna. Ook het scheppen van faciliteiten voor bijvoorbeeld toiletgebruik wordt onderzocht.

Enkele regels

Het is vanzelfsprekend dat je oevers alleen betreedt waar dat is toegestaan, geen hinderlijk lawaai maakt en vuilnis op de juiste plaats achterlaat. Van bijzonder belang is: - Vanaf een half uur na zonsondergang tot een half uur voor zonsopgang is varen op de Linge verboden. - De oeverlanden tussen Asperen en Gorinchem zijn beschermd natuurmonument.

Andere informatie

Op de website Rivierenland vind je prachtige en informatieve folders over de Linge, o.a. adressen van overnachtingsmogelijkheden en kanoverhuurbedrijven. Veel nuttige informatie en kanoroutes in het Rivierengebied vind je op de website van Uitrwaarde.nl.

Kaarten

kanovaren informatie- ANWB waterkaarten Grote Rivieren Middenblad (K) en Grote Rivieren Oostblad (L), beide 1:50.000.
- ANWB Provinciekaart 1:100.000
- Nauticring Vaarkaart Nederland, 1:400.000
- Overzichtkaart Linge (-pdf)

Gidsen

kanovaren informatie- Almanak voor Watertoerisme deel 2.
- Toerroeien in Nederland, R. Davilar, P. Schierbeek, uitg. De Vrieseborch. Algemene info over praktische zaken; per provincie gedetailleerde kaarten. - De Linge, Lusthof van Nederland, uitg. ANWB + VVV Gelderland. Met losse overzichtskaart, geschiedenis, toeristische info.

De documentatie is doorgaans verkrijgbaar bij alle op dit gebied gespecialiseerde boekwinkels, VVV, ANWB en/of eerder genoemde websites.