Kanoën langs de Grebbelinie in de Gelderse Vallei - 14km

kanoroute vice versa tocht voor kano en kajak Kanoroute Valleikanaal; plm. 14km.; overdraging aan de stuw: vice versa - Start aan de kanosteiger Brinkanterwerg - Scherpenzeel - Veenendaal.

Na toch wel even zoeken vinden we eindelijk een geschikt instappunt voor onze kajaktocht over het Valleikanaal. Een perfect aangelgde "drijvende" kanosteiger aan de Brinkkanterweg in Scherpenzeel. Het is heerlijk weer vandaag. Een stevig hogedrukgebied zorgt voor een zomerse temperatuur van dik boven de 25 graden. Gelukkig staat er een lekker briesje. De familie Schimmel, die zelf ook enkele kano's en kajaks verhuurt, nodigt ons uit om onze auto bij hen op het erf te parkeren. Een perfecte service, waar we dankbaar gebruik van maken.

kanovaren langs de grebbelinie Kanovaren langs de Grebbelinie

Stroomop passeren we aan de rechterzijde enkele bunkers van de verdedigingslinie uit WOII. Een eerste stop maken we bij de Boerenstee. Een mooi startpunt voor een zes kilometer lange wandeltocht door het gebied. Even verderop is het één maal overdragen bij de stuw en vandaaruit richting Veenendaal. Een lang, toch wel wat saai stuk langs de A12. Veel lawaai van al het langsrazende verkeer. Onder de duiker van de A12 is een "kanotrekstang" (mooi nieuwe woord voor de dikke van Dale ;-) aangebracht. Wel handig wanneer het water hoog staat. Onder in je kano liggend kom je dan redelijk eenvoudig aan de andere kant.

kanoroute valleikanaal de grift Na 7 kilometer het keerpunt van deze tocht. Bij de stuw en kanosteiger net voor Veenendaal ligt een prachtige picknickplaats. Een uurtje heerlijk relaxen en dezelfde 7 kilometer weer terug. Een heerlijk ontspannende middag genieten van de Gelderse Vallei.

Themapad Grebbelinie

kanovaren informatie Voor de wandelaars; een compacte en praktische gids over het tachtig kilometer lange wandelpad tussen Rhenen en Spakenburg! Verkeerd lopen is er dankzij de markeringen en de bijdrage van Johan Vellinga, die de gehele route heeft nagelopen en gecontroleerd, niet bij. De door Bert Rietberg geschreven wandelgids deelt het themapad op in dertien routes van 4 tot 10 kilometer.

De Wandelgids Grebbeliniepad van Bert Rietberg is te bestellen voor
€ 13,95 op www.grebbelinie.nl

Grebbelinie.nl

kanovaren informatieOp de site Grebbelinie.nl vindt u naast historische beschrijvingen, suggesties voor routes in de Grebbelinie. De informatie wordt verdeeld in drie thema's: wandelen, fietsen en kanoën. Het spreekt vanzelf dat enkele wandelroutes zich tevens lenen voor fietsroutes en omgekeerd en dat een aantal kanoroutes de watervariant van een wandelroute volgt. Wie zelf zijn weg wil vinden in de Grebbelinie kan een Cultuurhistorische Gids bestellen in de webwinkel van Grebbelinie.nl. U krijgt de gids dan thuisgestuurd.

Kanoroute Rondje Leusden - 16km

kanovaren informatieNog een fraaie kanoroute in deze omgeving is de 16 kilometer lange route "Rondje Leusden". Deze kanoroute is bewegwijzerd en alle overstapplaatsen zijn voorzien van kanosteigers.
Kanokaart - kanoroute Rondje Leusden.

Valleikanaal *

Het Valleikanaal is tussen 1935 en 1941 gegraven om de afwatering in de Gelderse Vallei te verbeteren. Zonder het Valleikanaal zou de Gelderse Vallei regelmatig onder water staan. Met behulp van stuwen regelt het Waterschap Vallei en Eem het waterpeil. De laatste jaren heeft het Valleikanaal er een belangrijke functie bijgekregen. Het verbinden van natuur door een ecologische verbindinszone. Veel planten en dieren vinden het prettig om langs of in het water te leven. Het Valleikanaal verbindt, als een soort groen/blauw lint, de natuur in het Eemland met de natuur in de Gelderse Vallei.

De Grebbelinie *

Het Valleikanaal is aangelegd langs de Grebbelinie, waar vroeger al een gracht lag. De Grebbelinie werd in de 18e eeuw aangelegd als één van Nederlands grote verdedigingslinies. Ten oosten van de linie lag de laaggelegen Gelderse Vallei die gemakkelijk onder water gezet kon worden om de vijand tegen te houden. De Grebbeinie is in totaal 60 kilometer lang en loopt van de Grebbeberg in Rhenen tot aan het Eemmeer bij Bunschoten.

De Grebbelinie ie de enige linie waar tijdens de oorlog is gevochten. Restantanten van loopgraven en de oorlogsbegraafplaats getuigen van de hevige gevechten tussen 10 en 13 mei 1940. De Grebbelinie werd na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik gesteld.

Grebbelinie Langs de route vind je markeringen van de Grebbelinie

Langs de route zijn de onderdelen van de Grebbelinie overal te herkennen. Een lange liniedijk en dwars hierop keerkaden verdeelden het gebied in elf kolommen, waar men het water vasthield. U vaart langs deze liniedijk en passeert de keerkaden die er voor moesten zorgen dat het water niet wegliep. Met sluizen kon de watertoevoer geregeld worden en op de hoger gelegen kaden bouwde men de verdedigingswerken. Sluizen en restatanten van forten, schansen, kazematten en andere verdedigingswerken komt onderweg op meerdere plaatsen tegen.
* Bron: Brochure uitgegeven door Regio VVV Veluwe & Vallei