Hattem - Veessen, een kanorondje van formaat! - 30km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanoroute rondtocht; plm 30 km.; 2x overzetten; Start haven Hattem - Apeldoorns Kanaal - Veluwse Wetering - overzet gemaal Werversdijk - overzet Veessen - kanokar aanbevolen - IJssel Veessen - Hattem

Update: Na de oplevering van de hoogwatergeul in 2018 is de kanoroute Noordoost-Veluwe flink aangepakt. Routes zijn nu gemarkeerd met knooppunten en er zijn diverse kanostoepen, ruime parkeerplaatsen en picknickplekken aangelegd. Bij Veessen is Wetering afgedamd en verlegd. Je peddelt in het overgangsgebied tussen de Veluwe en de IJssel. Een open, grootschalig gebied waarin ruimte is voor landbouw, natuur en recreatie. Een actuele routekaart van het vaargebied vind je bij de plaatselijke kanoverhuur of toeristische websites.

Hattem - Veessen, kanoronde van formaat Situatie Kerkdijk begin mei 2016

Wie de kanorouteboekjes van Rob Nuij kent, is er onderhand al mee bekend. Korte én langere kanonatuurroutes staan bondig beschreven en op eigen wijze opgetekend in twee fraaie uitgaves. Naast deze 145 routes in deze twee kanorouteboekjes heeft Rob nog flink wat andere tochten door heel Nederland voor de kanovaarder én natuurgenieter in petto! Een twintigtal van deze uitzonderlijk fraaie kanonatuurroutes vind je op kanoweb!

Samen opvaren met deze altijd vrolijke auteur is helemaal een belevenis! Met ons tweeën peddelen we vandaag een "Rondje Hattem - Veessen", een flinke kanonatuurtocht over het Apeldoorns Kanaal, de Veluwse- en Groote Wetering en terug via de IJssel. Pakweg zon 30 kilometer. Startplaats in Hattem bij een bijzonder goed geoutilleerde jachthaven die van échte prijzen weet. 10 euro per kano/kajak om vanuit deze haven te mogen starten vinden we écht iets te veel van het goede! Daar kun je een hele beste uitsmijter van eten! ;-) De openbare trailerhelling iets verderop aan de kade biedt perfecte uitkomst en op gemak laden we ons gerief af.

Kanoroute Hattem - Veessen, kanorondtocht Het Apeldoorns Kanaal op, langs Hattem en de plaatselijke kanoverhuur richting Veessen richting de Veluwse Wetering. Al snel is het rumoer van de weg verstomd en varen we heerlijk rustig langs een fraaie kolk. Bij de afslag van het Apeldoorns Kanaaal houden we links aan, de brug onderdoor en genieten van de vroege ochtendzon. Veel nesten tussen de rietkragen zijn nog druk bezet door broedend gevogelte. Futen, eenden, waterhoentjes. De reiger houdt ons scherp in de gaten en vliegt een stukje met ons op.

Na pakweg een uur peddelen onze eerste van twee "overzetten" op de deze route. Het gemaal aan de Werversdijk. (Overigens ook een mooi startpunt voor een wat kortere rondtocht van plm 14 kilometer). Aan de rechterzijde een steil talud op en boven even genieten van een heuse glazen doorkijk in het gemaal naar de Groote Wetering aan de andere zijde. Enkele vissers zijn zo sportief even alles "binnen te hengelen" zodat we op gemak kunnen instappen voor ons volgende traject. Zo gaat dat hier, gewoon elkaar je sport gunnen.

Even lijkt het erop dat het weer ons parten gaat spelen, het betrekt en de wind trekt wat aan. Maar al snel kronkelen we weer door een zonnig landschap. We zoeken ons een rustig plekje en gaan even lekker languit. Bakje koffie erbij met wat broodjes. Prima genieten zo. Klara- 1 en Marie steken even, nieuwsgierig als ze zijn, hun kop over het hek om te kijken of er wat te halen valt. Na een viertal bruggen gepasseerd te zijn, de tweede "overzet" aan de stuw. Deze is wat langer. Kano en kajak gaan op de kar en via het fietspad wandelen we op gemak richting Veessen. Een kleine 2 kilometer. Een warm onthaal in het dorp en wat nieuwsgierige blikken. Zovaak zien ze hier blijkbaar geen wandelende kanovaarders.

Cafe Restaurant IJsselzicht wordt ons vertrektpunt terug richting Hattem over de IJssel. Maar natuurlijk niet zonder eerst een flinke uitsmijter, coupe ijs met aardbeien en natuurlijk de nodige koffie. Wat een heerlijke stek hier zeg! Pracht van een terras met uitzicht op de IJssel. Best een mooie plek wanneer je eens wat langer wil vertoeven hier in de regio. De naastgelegen camping is goed voorzien. Ligt laag in de uiterwaarden, dus hopen op een normale waterstand tijdens je verblijf hier. Het voetveertje vaart af en aan. De tijd vliegt zo op het terras. "Wat dacht je ervan, maar eens vertrekken?" Tenslotte is het het nog pakweg 15 kilometer "aanpeddelen" terug naar Hattem.

Even later liggen we op "stroom" dat aanpeddelen valt eigenlijk best wel mee. Voor de tijd van het jaar stroomt de IJssel behoorlijk. Ondanks dat we rustig aan doen, berekenen we toch nog een snelheid van plm 8 kilometer p.uur. Nadat we gepasseerd zijn door wat vrachtschepen, toch nog maar even weer een pauze inlassen. Al is het maar om gewoon even te genieten van de natuur en de vele vogels in de uiterwaarden. Na de pont van Wijhe gaan we aan wal. Hazen in het veld, zelfs een lepelaar. Die laatste zien we trouwens niet zo vaak.

De laatste loodjes.. niet zwaar, maar wel super genieten. Opvallend veel ganzen aan de oevers. We steken nog een maal de IJssel over en laten een flink vrachtschip even passeren. Wat flinke hekgolven volgen. Heerlijk!.. dat is even wat anders dan de Wetering. De IJssecentrale van Zwolle doemt op. Ons eindpunt komt in zicht. Raai 977 is de laatste voor de aflsag links naar Hattem. (962 vertekpunt IJsselhoeve, voor de liefhebbers ;-) Een topper van een kanonatuurtocht! Afwisselend landschap én vaarwater! En het terras in Veessen als rustpunt halverwege helemaal perfect! Deze tocht gaan we vast en zeker nog eens varen. Een echte aanrader voor een hele dag natuurgenieten!

Startplaats Hattem: Vadesto

Een mooie startplaats is de kanosteiger bij kanoverhuur Vadesto aan het Apeldoorns kanaal. Goed te weten dat zélfs grotere groepen met eigen materiaal gratis gebruik kunnen maken van de kanosteigers. Bovendien is er ruime parkeergelegenheid en even heerlijk toeven op het terras na afloop van je tocht.

Vadesto Hattem