Apeldoorns kanaal - Noord - 14km

kanoroute rondtocht voor kano en kajakFraaie rondtocht; plm 14km.; de Groote Wetering - Nieuwe Wetering - het Apeldoorns Kanaal - de Veluwse Wetering. Start/eind: Veluwegemaal Werversdijk bij Wapenveld.

Update mei 2018:

Vernieuwde kanoroutes

Op het rondje Hattem - Veessen als eerste overdraagplaats gebruikt. Een kanokarretje komt hier eigenlijk wel van pas. Maar voor deze rondtocht kun je deze eventueel achterlaten in je auto. Scheelt weer wat gewicht ;-)

Kanoroute Apeldoorns kanaal Jammer genoeg is deze route niet voorzien van enige gemakkelijk kano-in- of uitstapplaats. De instap onder aan het gemaal aan de Groote Wetering is er een tussen het riet. Een geliefd plekje voor vissers. Een redelijk makkelijke instap. Voor zowel kajak als open kano. Na ruim 2 kilometer peddelen maakt de Wetering een scherpe bocht naar links. Op deze splitsing rechts aanhouden en even verder aan de rechteroever overzetten aan een vrij steile kant. Gelukkig kun je de kajak nog wat "steunen" tegen de bemoste betonnen rand.

Nieuwe Wetering richting Zwarte Kolk, Wapenveld Een prima pauzeplekje met bankje aan de Revelingseweg. Tijd voor wat fris en daarna inzetten in de Nieuwe Wetering, een smal vaartje richting Wapenveld. Ook deze oever is wat aan de steile kant, maar het gaat net. Het vaartje slingert door een prachtig landschap, met hier zicht op wat boerderijen. Bij Wapenveld vaar je door een nieuw aangelegd woonwijk. Even verder, je bent nu weer ter hoogte van het Veluwegemaal, sla je links af, door een kolk. Let eens op de helderheid van het water. Je ziet hier de dikke ruggen van de karpers voor je boot uit. Prachtig!

Apeldoorns Kanaal Eindpunt van deze vaart is de overlaat naar het Apeldoorns kanaal. Rechts, net voor de schuine betonnen rand kun je uitstappen. Ook hier redelijk steil. Met de open kano geen probleem, maar met kajak heb je hier weinig houvast. De Kanaaldijk overdragen en eigenlijk is het hier beslist moeilijk instappen. De hoge kanten zijn begroeid met een forse rietkraag. Met de kano gaat het amper. Net naast een betonnen rand, ook de kajak maar in het water gelegd en deze met de kano op sleeptouw genomen tot aan de Zandbergen (schuin tegenover het kanaal zie je de molen). Dat weten we voor de volgende keer... het karretje dus wel mee en deze paar honderd meter naar een prima instap dan maar even lopen.

Hezenbergsluis Apeldoorns kanaal Het Apeldoorns kanaal loopt hier gelukkig niet langs een drukke weg. Heerlijk rustig varen tot aan de Hezenbergsluis. Hier is dan eindelijk een instap op kajakhoogte ;-) Een prachtige plek voor een lekker lange stop in de schaduw van de bomen. Op gemak de sluis even bekijken en de informatieborden van het Waterschap. Een knoopunt van mooie fietspaden blijkt. Veel mensen komen langs richting Hattem, Zwolle, Wapenveld en Heerde. Onder aan de sluis, tusssen het riet is een kleine plek opengelaten. Ietwat modderig, maar prima instappen.

picknickplekje Hezenbergsluis Van hieruit varen we richting Hattem. Even na de kering, waar je vrije doorvaart hebt, rechtsaf de fietsbrug van het Hertog Willempad onderdoor. Via de Veluwse Wetering is het van hieruit nog plm 4 kilomer tot aan het gemaal (het startpunt). Een mooie afwisselende rondtocht. Onderweg heerlijk genieten van een "Waterrijk Veluwe". Prima vertoeven op mooi aangelegde picknickplekjes, maar helaas (nog!? ;-) geen voorzieningen voor kanovaarders aan de waterkant.

Startplaats Hattem: Vadesto

Een mooie startplaats is de kanosteiger bij kanoverhuur Vadesto aan het Apeldoorns kanaal. Goed te weten dat zélfs grotere groepen met eigen materiaal gratis gebruik kunnen maken van de kanosteigers. Bovendien is er ruime parkeergelegenheid en even heerlijk toeven op het terras na afloop van je tocht.

Vadesto Hattem