Scheeneroute, Rottige Meente - 16km

kanoroute de scheene Rondtocht; plm. 16 km.; 5x overdragen dus de kanokar mee; Start-eind: Ossenzijl - Ossenzijlersloot - Linde - Rottige Meente - Scheene - Linde - Ossenzijl

De Scheenekanoroute: een mooie kanotoertocht; een echte aanrader!

De Scheenroute, een fraaie kanoroute door het natuurreservaat de Rottige Meente, op de grens van de provincies Friesland en Overijssel. Dit natuurgebied is in de 19e en 20e eeuw ontstaan door vervening. - Tot voor kort was de Rottige Meente een verborgen pareltje met een focus op rietbeheer. De prachtige natuur is er nog steeds en.. toegankelijk voor mensen die willen genieten. - Aldus Natuurmonumenten.

Scheene kanoroute - wat een plaatje Vanaf de camping in Ossenzijl vertrekken we via de Ossenzijlersloot richting Friesland. Even na Ossenzijl een wijds en groen landschap, bij de T-splitsing linksaf de Linde op richting Kuinre. Net voor de eerste brug aan de rechterkant een kleine inham met kanostoep. De eerste van vijf overzetplaatsen op het traject. Voorzichtig manouvreren we de kano over de stoep, de vele uitstekende spijkers ontwijkend. Kano op de kar en pakweg zo'n 300 meter (langs de Marktweg) lopen naar de volgende stoep. Helaas een beetje verscholen in het riet, maar toch snel gevonden. Aan het eind van het eerste petgat, een wat lastige overdraging, schuin omhoog en direct naar beneden. De speciale smalle doorgang voor kano's is helaas (tijdelijk?) dichtgezet met een hekwerk.

Scheene kanoroute na 300mtr overdragen vrije doorvaart petgaten Aangepaste doorvaart petgaten in de richting van de Spangahoekweg

De volgende overdraging iets verderop missen we. De drijvende balken in het tweede petgat die de juiste route zouden moeten aangeven liggen wat onlogisch zodat we uiteindelijk uitkomen net tegenover een leuke uitstapplaats kort aan de Spangahoekweg. De mooie, als nieuw! uitziende, kanovlonder ligt er ongebruikt bij. Het smalle slootje is compleet dichtgegroeid nu aan het eind van het seizoen. De weg oversteken en opnieuw opletten voor de vele ijzeren uitsteeksels. Hopen maar dat volgende vaarders binnenkort een beter onderhouden exemplaar zullen aantreffen.

Scheenekanotocht in zomer 2016

We varen nu op de Scheene. Wat een groen en wat een keur aan watervogels. Heerlijk genieten. Al varend bemerken we ook hier de aanzet naar, de voor dit jaar, vroege herfstkleuren. Ietwat verder na een veel gebruikte opstapplaats aan de Pieter Stuyvesantweg treffen we aan de rechteroever een perfect plekje om even aan te leggen. Steigertje plus picknickbankje. Die slaan we niet over. Even lekker genieten van de rust. Geen motorbootjes, af en toe een wandelaar over het Ale Bakkerspad langs het water.

Scheene - Kanoroute Rottige Meente data by OpenStreetMap.org contributors under CC BY-SA 2.0

Richting de Scheenesluis wordt het water ietwat breder, mooie veenhuisjes links en rechts, een plaatje! Aan de sluis dragen we onze kano omhoog naar de "Jonkers of Helomavaart". Een kijkje bij de Rietmolen. Blijkbaar een geliefd plekje voor vissers. We kijken hoe een beste snoekbaars wordt binnengehengeld en netjes weer terug gezet, zo hoort dat ;-)

Tot aan de Driewegsluis is er aardig wat pleziervaart. Wat wil je ook, nog even lekker van de laatste warme nazomerdagen genieten. Aan de Driewegsluis zetten we voor de laatste maal over. Een wandelingetje rond het oude sluizencomplex is zeker de moeite waard. Over de Linde terug, de laatste kilometertjes. Met een grote glimlach op zijn gezicht steekt de brugwachter in Ossenzijl zijn hand op. Tja.. hij had het goed gezien.. op de heenweg hebben we het sein "even wachten" gemist. Blijkt maar weer, op het water is het niet enkel genieten, maar ook opletten!

Staatsbosbeheer - Rottige Meente

Inmiddels is de Scheeneroute flink opgeknapt. De faciliteiten rondom de route waren toe aan vernieuwing. Een officiële heropening van de kanoroute vond plaats op 20 april 2018 door SBB