Met stevige wind door het oude Middelzeegebied - 18 km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Rondtocht; 18 km; 4x ovedragen - Wolsumerketting - Snekertrekvaart - Bolsward - Workumertrekvaart - Tjerkwerd - Dedgum - Krabbbedijk - Greonerp - Vlietmeer - Sipkemeer - Rietmeer - Westhem - Vijfhuis - Wolsumerketting.

Vandaag vroeg uit de veren. Met zijn allen vanuit de Turftente op pad naar Wolsumerketting om de Iemswalderhemroute te varen. Een grandioze, afwisselende kanoroute net even onder Bolsward. Het zal een dag vol hindernissen worden. Dat blijkt al snel wanneer we met moeite de aanhanger van de plaats proberen te krijgen. Het spatbord blijkt wat los te hangen, dus wordt even provisorisch repareren. We zijn in ieder geval blij dat we onze kajaks kunnen vervoeren dankzij de sponsoring van Rob. Wanneer we de volgende hindernis willen nemen, blijkt de canadees van Jules en Kathleen net iets te lang voor de aanhanger. Niet verstandig om mee oppad te gaan, bij de eerste de beste verkeersdrempel zal de punt vast op het wegdek gaan plakken. Dat risico nemen we maar niet dus snel even "mobiel" twee kajaks geregeld bij Kootje bij de brug.

wolsumerketting Na een rit van een dik uur worden we hartelijk welkom geheten in de theetuin en staat de koffie klaar. Tja, nu even plannen maken. De wind is dusdanig stevig dat we besluiten de korte versie van de Iemswalderhemroute te varen. In combinatie met de eerste kennismaking van Jules met een kajak geen onverstandig besluit ;-) Onderweg blijkt al snel dat Jules dusdanig onwennig in de kajak zit (of andersom?) dat van alles geprobeerd wordt om het "Phase-3" zitje van onze Tsunami na te bouwen. Maar ja, dat zal echt niet gaan lukken! Uiteindelijk biedt een blok drijfhout soulaas.

Na de eerste afsteek de vaartjes in volgt al snel de eerste echte hindernis, een dam. Met z'n vijven zetten we over en wat volgt is een prachtige doorvaart door het oude Middelzeegebied. De unieke plasbermen bieden ons vrij uitzicht tot ver in de omgeving, maar met de harde wind is het toch behoorlijk aanpeddelen. Achter ons horen we activiteit op de groene startbaan van de Friese luchtmacht. Even later stijgt een witte gevleugelde formatie op om met een grote boog, op de wind, voor ons uit te vliegen. Een fantastisch gezicht!

De doorvaart na de kerk van Westhem blijkt nog steeds een groen tapijt van eendenkroos en met regelmaat steken we onze peddels vast in de blubber. Wat ons betreft mag dit stukje best een beetje uitgediept en (neus)wasknijpers voor de peddelaars op dit gedeelte door het Fryske Gea gratis verstrekt worden. De laatste overzet volgt en we komen onder de duiker door op het Rietmeer. Langs de oevers is het stevig doorpeddelen, de wind is wat aangetrokken. Onze eerste opzet is tot hier te varen en dan op gemak weer terug, maar na kort overleg besluiten we niet nog eens alle hindernissen opnieuw te nemen, maar via Bolsward rond te varen. De harde wind trotserend trekken we op naaar de volgende doorvaart. Het Sipkemeer en het Vlietmeer over om daarna weer ietwat in de beschutting van de wat diepere vaartjes verder te peddelen.

Aangekomen op de Krabbedijk is het tijd voor de inwendige mens en een flinke rustpauze. Heerlijk die wind. Ieder zoekt zijn priveplekje om even "persoonlijk uit te waaien" na de lange zit. Fris hè? ;-) We laten ons de warme koffie en broodjes goed smaken en even later trekken we via Dedgum richting het kanaal. Jan zet meteen de spurt erin wanneer een kotter hem op flinke stoom passeert. Hij houdt het vol tot Tjerwert om het schip in te halen. Maar ja, de brug zit ook dicht. Ach, we laten het in het midden. Uiteindelijk na Bolward gepasseerd te zijn lijkt het wat minder met de wind, tenminste van voren en opzij.

Met de wind in de rug het laatste stuk naar theetuin Kootje bij de brug. Eerst even wat koffie en voor het donker de kajaks weer op de aanhanger. Ons wacht immers een heerlijke warme maaltijd, perfect verzorgd door Harold en Joke. En wat een bediening! Petje af voor Anna! Het is een dag die we niet snel zullen vergeten. Met de snelheid van het licht heeft Harold nog even tussendoor zijn creativiteit gebotvierd op zijn computer. Met veel plezier overhandigen we dan ook een heus kanodiploma, compleet met Friese Pompebleadjes, aan Kathleen. Zij heeft vandaag haar onmetelijk doorzettingsvermogen laten zien. En dat in een eerste echte kennismaking met de kajak. En Jules ook niet te vergeten natuurlijk! De volgende keer varen we de kanoroute hopenlijk met wat minder wind en goed voorbereid met neusknijpers ;-)

kanovaren informatie Start en actuele route-informatie: Theetuin Kootje bij de Brug - Wolsumerketting Een unieke kanoroute door het Friese landschap! Iemswalderhem kanoroute