Een unieke kanoroute door het Friese landschap! - 18km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Rondtocht; 18 km; 1 overdraging (nieuw!) - Wolsumerketting - Snekertrekvaart - Bolsward - Workumertrekvaart - Tjerkwerd - Dedgum - Krabbbedijk - Greonerp - Vlietmeer - Sipkemeer - Rietmeer - Westhem - Vijfhuis - Wolsumerketting.

26-9-2020 - Route (rondtocht 18 km) Belangrijk advies: de Iemswalderhemroute tot nader bericht niet varen! Dit i.v.m. overlast/stremming tussen Dedgum en Greonterp.
3 Meren kanoroute is een prima alternatief.


Nieuw! 19-5-2019 - Na diverse werkzaamheden is de route flink opgewaardeerd en heeft nog slechts één overdraging! - Tussen het Reidmar en de Wimerts zijn alle obstakels verwijderd - Lees meer op: Nieuwe Reidmarroute geopend

Iemswalderhem kanoroute - Na een heerlijke kop koffie met warm appelgebak vertrekken wij tegen de middag vanuit de Theetuin Kootje bij de brug in Wolsumerketting voor een meer dan afwisselende kanotocht door sloten en plassen van het oude Middelzeegebied. Noordwaarts richting Bolsward over de Snekertrekvaart om na ongeveer drie kilometer linksaf de Warkumertrekvaart in te steken. Links van ons passeren we het pittoreske dorpje Tjerkwerk om na ongeveer vijf kilometer peddelen linksaf onder het houten bruggetje door de scheepvaart achter ons te laten.

kanovaren in friesland Van hier uit is het genieten van de vele slootjes, vaartjes en meertjes. Het weidse landschap komt ons tegemoet zodra we Dedgum zijn gepasseerd. Het wordt een tocht van duikertjes en enkele "kluunplaatsen", maar meer dan de moeite waard! Na zo'n kleine 8 kilometer peddelen wordt het tijd voor een heerlijke picknick. We combineren dit maar gelijk op de eerste overzetplaats op de Krabbedijk. Genietend van het vergezicht rondom kijken we uit op de vele kleine plaatsjes in de omgeving als Wolsum, Greonterp, Tjerkwert en Dedgum.

kanokaart iemswalderhem Wanneer we even denken of we onze weg nog wel zouden kunnen vinden geeft een van de vele schapen ons, een beetje schor van stem, het antwoord op deze vraag: "Meuhakkelijk!" Na flink wat vaartjes en voorbij Greonterp houden we rechts aan en varen door het riet het Vlietmeer op. Dat wordt even zoeken, hoe nu verder? Wat een riet. Af en toe een beetje te veel, maar de doorvaart naar het Sipkemeer vinden we uiteindelijk aan de overzijde, na het eiland links te zijn gepasseerd. Even weer wennen, zo op het open water. Er staat een stevig briesje.

Op het Sipkemeer houden we de linkeroever aan en steken door het riet naar het derde meertje, het Rietmeer dat we in noordelijke richting oversteken. Verscholen tussen het riet vinden we de invaart richting Westhem. Eerst nog even wat huishoudelijk werk. Met de peddel haal ik de stofnesten uit de duiker schieten we er flink gebukt onderdoor. Eindelijk weer op de vaart, met het soms vele riet bij de ingangen van de vaarten lijkt het wel een echte puzzeltocht.

Voordat we enkele meters verderop opnieuw gaan overzetten is het even "stevig" peddelen, het lijkt alsof de kajak naar de bodem wordt gezogen. De doorvaart richting en door Westhem met fraai gezicht op de dertiende eeuwse kerk, is prachtig. Maar doordat we steeds met onze peddels de bodem beroeren hadden we beter een paar wasknijpers op onze tocht mee kunnen nemen.

Het vele eendenkroos ligt als een dik tapijt op het water en ja hoor! Casper denkt dat ie daar wel even overheen kan lopen. Drijfnat en zichtbaar geschrokken van zijn frisse duik trek ik hem groen als de hulk weer achterin in zijn kuipje. Nadat ie zich een paar keer flink uitschudt zit mijn hele rug onder het kroos. Ach ja het is warm, droogt wel weer ;-) We vervolgen onze tocht door een wel zeer uniek landschap met zogenaamde "plasbermen". Het water staat op gelijke hoogte met de oevers. Dit is wel een heel apart gezicht. Af en toe lijkt het alsof we "over" de weides heenvaren.

Enkele honderden meters voor we terugkomen op de Snekertrekvaart nog één maal overzetten. De lastigste en even oppassen met de betonnen randen van de dam. De uitstapplaatsen aan de linkerzijde zijn dusdanig overgroeid dat uitstappen de nodige acrobatiek vergt. Een ervan kunnen we niet gebruiken om dat deze, hoe vriendelijk ook bedoeld, is afgezet met schrikdraad. Dus dwars voor de dam hoog eruit en met de nodige voorzichtigheid de kajak over de scherpe rand. We schenken onze laatste kop koffie voor we beginnen aan de laatste twee kilometer terug. Op het terras van in de theetuin genieten we na tot de schemering invalt.

Iemswalderhem kanoroute: Méér dan een echte aanrader! Ondanks dat het hier en daar, door gebrek aan onderhoud misschien? even zoeken is, wij kennen nu de weg, komen terug en wie weet staan er dan van die mooie houten paaltjes bij de invaarten zoals hier. Een beetje extra aandacht is deze unieke route op alle fronten meer dan waard, 18 kilometer puur peddelplezier, ontspanning, afwisseling en genieten van de fraaie natuur.

Start en actuele route-informatie Theetuin Kootje bij de Brug - Wolsumerketting:

Kanoverhuur Friesland