Hunze rondtocht linksom

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Een mooie rondtocht (plm. 22km) van en voor kanovrienden - Spijkerboor - Groeve - Zuidlaardermeer - Spijkerboor

Er zijn al niet zoveel aantrekkelijke rondjes te peddelen in de provincie Drenthe. Reden temeer om je het Rondje Hunze "linksom" niet te onthouden.
Nu wil het wel eens wat lastig zijn met iets te "statische" routebeschrijvingen. Vanwege veranderende omstandigheden in het landschap door mens en/of natuur, is een beetje beschrijving al snel "over datum". Daarom laten wij ons onderweg dan ook graag verrassen. Een eenvoudig routekaartje mee ter oriëntatie is meestal wel genoeg voor een dag vol peddelplezier. Wat trouwens niet wegneemt dat we tochtsuggesties graag delen. Gewoon als handvat, leidraad of als startpunt om jouw peddeltocht op je eigen manier te kunnen voorbereiden.

natuur in de Hunze Geniet van natuur in de Hunzevallei

Natuurlijk Hunze!

De linksom-versie van de Hunze rondtocht start en eindig je net achter de brug over de Hunze in Spijkerboor. Hier is een mooie picknickplaats met parkeergelegenheid. Aan de overzijde van de brug aan de Oostermoer ligt café 't Keerpunt wanneer je vooraf of na de tocht een lekker Drents bakkie koffie wil doen. Een alternatief start-eindpunt is molen De Boezemvriend in de Groeve, onderaan het Zuidlaardermeer. Dit scheelt je één overdraging onderweg.

Varen door de Hunzevallei

Afijn, na je eerste peddelslag voert de lichtstromende Hunze je op gemak richting het Zuidlaardermeer. Varend door een mooi gebied waar de oude meanders van de Hunze (of de Oostermoer) kronkelen, is het genieten van volop rust en natuur. Deze oude meanders zijn buiten het broedseizoen (half maart-half juni) zéker eens de moeite waard om te verkennen. Je vaart in een gebied wat een uitloper is van de Hondsrug en kijkt uit over weidse natuurgebieden in de Hunzevallei.

vistrap in de Hunze Vistrap in de Hunze

Zuidlaardermeer

Aangekomen bij De Groeve peddel je langs een aantal aangelegde woonschepen. Heb je zin en tijd over, kun je de tocht verlengen en een uitstapje maken richting het Zuidlaardermeer. Het Zuidlaardermeer biedt de waterrecreant in het algemeen veel mogelijkheden. Als peddelaar natuurlijk een mooie gelegenheid om (bij passende weersomstandigheden en ervaring) een stukje open water te verkennen. Of aan het meer een terrasje te pakken.

Startpunt is eindpunt

Vaar je niet naar het meer? Sla dan nèt voor het Zuidlaardermeer linksaf en peddel tot aan het overdraagpunt en kanosteiger bij molen De Boezemvriend, de enige achtkante poldermolen in de provincie Drenthe. Ook een prima pauzeplek voordat je de terugreis naar Spijkerboor gaat starten. Bij het overdragen naar de andere kant van het gemaal even goed opletten. Je steekt hier een drukke weg over. Van hieruit vaar je zuidwaarts richting Annen over het Tusschenwater en doorkruis je de uitlopers van het Anner moeras. Onderweg, afhankelijk van de waterstand, nog een enkele overdraging. Je volgt het water en bij de eerste gelegenheid sla je linksaf. Via een soort van duiker een ondiepe sloot in. Doorvaren tot aan het gemaal, het overdraagpunt naar de Hunze. Van hieruit linksaf en nog even peddelen tot start-eindpunt Spijkerboor.

Download de kanoroute