De Hunze - Afwisselend genoeg om niet saai te zijn

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanorondtocht op divers water, plm. 23km - Hunze - Zuidlaardermeer - Leine - Kielsterdiep
Ingezonden door: Erna van der Kant (gevaren augustus 2017)

We hebben gehoord dat de Hunze mooi is om te kanoën en gaan het rondje, gezien op de kanokaart van kanoweb, verkennen om het een paar weken later met onze vereniging te varen. Instappen bij de kanosteiger tegenover molen de Boezemvriend bij het Zuidlaardermeer, het afwateringskanaal zuidelijk, 2x overdragen (1x bij de stuw en 1x naar de Hunze) om daarna de Hunze via Spijkerboor af te varen tot aan de genoemde molen. Op Googlemaps zie je de kanosteigers nog liggen, maar helaas blijken ze net weggehaald. Volgens de kanoverhuurder ter plaatse komen ze ook niet meer terug.

verdwenen kanostoep

Op verkenning..

Andere mogelijkheid: afvaart als beschreven in Kanoparadijs Nederland. We vinden een mooi instappunt bij molen "de Juffer" bij Gasselternijveen, maar het terrein rond de eerste stuw is helemaal dichtgegroeid. Niet geschikt voor een groep.

Dan maar onder de stuw starten bij recreatieplek "Bosland". Grasveld, lage kant, parkeerplek en bosjes. Meteen varen we door het bos een nieuw gegraven slinger in, heel mooi. De Hunze heeft hier weer meanders teruggekregen en de volgende stuw is er uit. In plaats daarvan zijn er "keienbanken" om het water op te stuwen. Leuk voor de natuur, maar minder voor de kanovaarder. Je komt erop vast te zitten of beschadigt je boot als het geen heel hoog water is. Onder de fietsbrug ligt een wildpassage (plank op waterniveau). Daar de boot over heen getrokken. Ook niet echt geschikt voor een georganiseerde tocht met een groep.

vistrap in de Hunze

Dan maar rechtsom?

Wat linksom niet gaat proberen we dan maar rechtsom, letterlijk. Eerst met de auto het Kielsterdiep verkend. Afwisselende lintbebouwing en passeerbare bruggen. Maar hoe zit het met die sluis bij "de Toekomst"? Navraag leert dat deze wordt bediend door brugwachters. Die roep je op met de knop. En.... die zit, als gebruikelijk, voor de kanovaarder op onbereikbare hoogte. Geluk.. bellen kan ook. De brugwachter komt dan de sluis bedienen. Kan even duren als hij net onderweg is met een konvooi motorboten.

Rondtocht door Drente en Groningen

Uiteindelijk de volgende tocht gevaren. Spijkerboor parking aan de Hunze instappen. De Hunze afvaren tot op het Zuidlaardermeer, linksaf horecapaviljoen of lunchplek bij het surfstrand met toiletten, kleedgebouw en goede in- en uitstapmogelijkheid.

kanoroute hunze Het Zuidlaardermeer kompaskoers 10’ naar de Leine (vaargeul met betonning). De Leine invaren, prima kanosteigers bij de Leinesluis, dus met wieltjes moeiteloos overgedragen. Zondags Vlomarkt in "de Toekomst", de oude aardappelmeelfabriek. Voor de vele bruggetjes in Kiel-Windeweer hadden we de brugwachters gelukkig niet nodig. Charmante uitstapplek bij Annerveenschekanaal. Al met al een rondje van pakweg 23 kilometer, met één overdraging. Over het fietspad langs Molenwijk kom je met de kano op wieltjes weer bij de auto (2km.). Even daarvoor het gezellige cafe 't Keerpunt, waar je ook wat kunt eten (maandags gesloten).

Een fraaie rondtocht, afwisselend genoeg om niet saai te zijn: nieuwe natuur, meanderende Hunze, groot water Zuidlaardermeer en het veenkoloniaal dorp langs het Kielsterdiep.

Campings in Zuidlaarderveen en vlak bij Spijkerboor (naturistisch).