Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Twee dagen zwerven met onze kajak in de Wieden

3 mei 2008, Eindelijk, na heel wat dagen regen in april weer eens een lekker zonnig weekend. Perfect weer om met onze kajak het prachtige natuurgebied de Wieden te gaan verkennen. Voor in de middag arriveren we in Zwartsluis. Een drukte van belang op de laatste dag van dit drie-daags sleepboot evenement. Richting Vollenhove liggen de vele sleepboten prachtig opgepoetst voor deze gelegenheid. Aan toeschouwers geen gebrek. Maar wij komen toch echt voor de rust van de Wieden.

Wieden Richting de Arensbergerweg passeren we vele fietsers die van het zonnetje genieten. Rustig leggen we onze kajaks in het water van de Hoofdgracht om te vertrekken voor een heerlijk dagje zwerven door dit mooie natuurgebied. Al snel slaan we links af een klein kreekje in richting het eerste poeltje, de Masterbroeker. Van hieruit westwaarts richting Venemaat. We passeren een clubje peddelaars die vanuit Den Helder zijn gekomen om dit fraaie gebied het ontdekken. Hun trip is het waard. Weinig wind en een heerlijk zonnetje. Wat wil je nog meer.

Na de Vossebelt gepaseerd te zijn leggen we even aan op een van de weinige kano-aanlegplaatsen, door Natuurmonumenten perfect beheerd. We besluiten vandaag geen groot water te gaan varen, dus op de Boschwijde aangekomen in oostelijke richting door een smal kreekje richting de Hoofdvaart. Oversteken en even later langs de oevers van de Belterwijde, om vandaaruit zuidelijk richting Beltschutsloot te peddelen.

Kanoroute Wieden Onderweg niet veel "verkeer". Een enkele motorboor passeert ons op gemak. Het riet is gesneden en menigeen is druk in de weer de grote stapels toe dekken met zeil, of per boot van het drassige land naar elders te brengen. We hadden verwacht dat het wel wat drukker zou zijn, maar zelfs in Beltschutsloot zitten de terrasje niet vol. Langs fraai opgeknapte boerderijen en huisjes aan de Noordweg peddelen we richting de Schutsloterwijde. We vinden een perfecte plek aan de waterkant om even heerlijk te genieten van meegebrachte broodjes en koffie.

De Belterwijde en nog wat extra lusjes peddelen

4 mei 2008, Gisteren was het een prachtige dag. Vandaag is er helemaal geen wolkje aan de lucht. Dus we vetrekken opnieuw vanaf de parkeerplaats aan de Arensbergerweg. Meteen links, maar nu volgen we een iets andere route. Via de Masterbroeker richting Dirks Wijde, rechts richting Belschutsloot en net voor de Hoofdvaartmeteen links richting Pikkersvaart. Aan het eind van deze vaart even terug (zuidelijk) naar Dirk Klaversvaart en na een uurtje peddelen arriveren we op de kano-aanlegplaats. Een grote groep enthousiaste peddelaars ( Europagaai ;-) ligt heerlijk te genieten van het zonnetje. Hun trailer hadden we al zien staan op de parking. Opnieuw een bevestiging dat de Wieden erg in trek is bij de echte peddelaars.

Vandaag hebben we besloten de de Belterwijde over te steken. Lekker pittig met een redelijk briesje op kop. We laveren tussen de vele plezierbootjes richting de N334. Net voor de brug terug een kreekje in naar de Schutsloterwijde, waar we een mooi plekje vinden en genieten van het wijdse uitzicht. Gisteren zijn we al kris-kras door door de vaartjes gepeddeld, het Slobbenkolkje en Toppenkolkje. Dus vandaag een "doorsteek" Beltschutsloot. Nog even een klein lusje in de Wieden en weer terug naar de Kleine Belterwijde. De hoofdvaart is zo druk dat we besluiten het laatste stuk nóg een extra lus te varen, via Dirkswijde en Masterbroeker in tegengestelde richting terug.

Twee dagen heerlijk zwerven in de Wieden. Veel vaartjes, kreken, poeltjes en meertjes heerlijk gepeddeld. Nog lang niet uitgekeken. Lekker genieten van de rust en het water. We komen terug!