Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Ridders en Noormannen in de Wieden? - 15km

20 oktober 2007, Vroeg uit de veren. De kachel in onze gehuurde glamping-caravan snel wat hoger gezet. Nog even opwarmen voor dat we op pad gaan. De eerste vrieskou heeft onze kajaks en kano met een dun laagje ijs bedekt. Nevel op de Wetering. Het belooft een fantastische dag te worden.

kanotocht wieden afvaart wetering Wakker worden waar "glamping" al gewoon was vóór het werd uitgevonden

Na een goed verzorgd en stevig ontbijt hijsen we ons in warme kleding. Reserve mee, je weet maar nooit. Ons internationaal gezelschap groeit vandaag. Arij van der Kooij vaart deze tocht met ons mee. Niet als gids, maar toch zal hij ons alle prachtige plekjes laten zien op onze kanotocht door de Wieden. Met zorg binden we onze kajaks en kano's op zijn kar. Kris-kras rijden we over de kleine weggetjes door het fraaie landschap, waar de scheiding tussen het "oude" en "nieuwe land" met enige regelmaat duidelijk zichtbaar is. Via het pittoreske stadje Blokzijl, door Sint Jansklooster komen we aan bij de vaart aan de Arenbergerweg, ons vertrekpunt.

blokzijl kaatje bij de brug Door "oude" en "nieuwe land" op weg naar een mooie startplaats

Op gemak leggen we alles klaar en de tocht kan beginnen. We varen de vaart op, richting het Noorden en vrijwel direct links een smalle kreek in. Natuurpark de Wieden een prachtig gebied, ontstaan door turfwinning en ademt de historie van turfstekers, vaarboeren en rietsnijders. Karakteristiek voor De Wieden zijn moerasbossen, riet- en hooilanden en een doolhof van plassen, kreken, sloten en trekgaten. Verscholen in het landschap liggen dorpen en buurtschappen als Jonen, Dwarsgracht en Belt-Schutsloot. Via smalle vaartjes en poeltjes, telkens verrassend anders. We wanen ons in een echte bush.

kanotocht wieden opstapplaats Een van de vele opstapplaatsen in de Wieden - check de kanokaart

Op een van de kano-uitstapplaatsen (inmiddels paalkampeerplek) van vereniging Natuurmonumenten vertelt Arij boeiend over het ontstaan van de Wieden. De vroegere delta van de IJssel. Een stukje historie leeft wanneer hij levendig de tijd van ridders de revue laat passeren, temeer omdat we zelf een échte "Belgische Noorman" in ons midden hebben. We genieten en hebben dan ook samen overduidelijk veel plezier.

kanokampeerplek paalkampeerplek Inmiddels is deze plek een prachtig "wilkampeerplekje" - paalkamperen

Het wordt tijd verder te trekken. Over de Belter Wijde richting Belt-Schutsloot. In café de Waterlelie weten ze nog niet dat ons internationaal gezelschap op deze rustige dag zo vroeg in de middag even wat "leven in de brouwerij" komt brengen. Een warm onthaal als de deur opent. "Da's Belgische vloerbedekking!" wordt geconstateerd. De ploeg voelt zich meteen thuis aan de stamtafel en de meest prachtige verhalen worden boeiend en beeldend verteld door onze (oudste, maar nog steeds jong van geest!) gangmaker. Af en toe laten de ondertitels ons "Ollanders" even in de steek steek, wanneer er te snel geschakeld moet worden tussen diverse talen en dialecten. Maar de warme soep en drankjes dragen bij tot ieders genot.

Kanoroute Wieden Door Belt-Schutsloot vervolgen we onze kanotocht door de Wieden. Via smalle kronkelende kreekjes, afgewisseld met weidse gezichten over het vlakke water in een overdaad van rust peddelen we richting ons vertrekpunt. Slechts af en toe passert ons een bootje vanwaaruit op snoek gevist wordt. Na een rit door polder arriveren we voldaan op de Turftente en genieten nog even van het zonnetje. Nieuwe tochten en activiteiten worden gepland in (nog stééds!) ons favoriet vaargebied.