Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Kanovaren Giethoorn - 18km

kanoroute giethoorn, rondtocht met kano en kajak Rondtocht; plm. 18 km.; Start-eind: Giethoorn - Giethoorn Noord - Molengat -langs Noorderpad - Noordse Stouwe - Stouwe - Benedenstouwe - Bovenwijde - Hoosjesgracht - Bovenboersevaart - Zuideindiger - retour Giethoorn

Een afwisselende kanotocht door en rond Giethoorn. Startpunt Arendshorst (zie aanrijroute) aan de Jonkersgracht (Beulakerweg). Het is nog niet al te druk, dus besluiten we een variant op de Noordelijke kanoroute te varen. Door de hoofdgracht van Giethoorn (éénrichtingsvaarverkeer van Zuid naar Noord!) en uiteindelijk via de Noorde Stouwe via de Bovenwijde en Zuideindiger terug naar het startpunt. Een fraaie kanoroute van pakweg 18 kilometer.

kanovaren giethoorn Op de Hoofdgracht laveren we snel door een flinke opstopping van gehuurde fluisterbootjes die liggen te wachten op het vertrek van een flinke rondvaartboot. Al te vaak zijn we dankbaar onderwerp voor de toeristen die een mooi plaatje van ons schieten zodra we weer onder een van de vele bruggetjes doorvaren. Maar ja wat wil je, die vuurrode kajak van Rob kleurt dan ook prima tussen al het groen. Het witte T-shirt en petje geeft nog een extra dankbaar contrast.

Langs de boerderijen in Giethoorn Noord is het rustiger varen. Via het Molengat peddelen we ietwat Noordelijker dan op onze laatste tocht. "Met de klok mee" weer een totaal andere natuurbeleving. De kanokampeerplaats aan de Benedenstouwe is na pakweg 7,5 peddelen dan ook een heerlijk rustmomentje. Deze kanokampeerplek is trouwens de Noordelijkste van de drie kampeerplaatsjes waar je vrij kunt kamperen in de Wieden. Onder beperkte voorwaarden mag je hier je tentje voor de nacht opzetten. Een perfecte afwisseling voor kanovaarders die een meerdaagse tocht door de Wieden varen.

Een dreigende lucht doet ons besluiten verder te varen. Die bui willen we niet over ons heen wanner we op de Bovenwijde zitten ;-) Gelukkig blijft het droog en genieten we tot ver in de avond van onze tocht. Na de Bovenboersvaart richting het Zuideindiger, maar eerst nog door de rietkragen van een paar kleine slootjes. Op het terras van het éérste restaurantje aan de Jonkersgracht genieten we onder het genot van een kop koffie nog even na. We zijn de laatste gasten, dus het wordt afsluiten, zo ook deze fraaie kanorondtocht. Nog even een lekker softijsje voor wat verkoeling in deze zwoele avond en dan terug naar ons startpunt. We schrijven weer een fraaie kanonatuurtocht bij!

Aanrijroute en kanoroutekaart

Snelweg A6 afslag 13 nemen naar Nagele (N352), deze volgen door Ens naar Kraggenburg en Vollenhove. Nu Giethoorn aanhouden en via de N762 over de brug linksaf de N334 volgen en net voor de oplopende weg ga je rechtsaf. Dit is een parkeerterrein van Arendshorst buitenactiviteiten. Een mooi parkeerterrein aan de Jonkersgracht. Verhuur kano's en fluisterboten.

kanoroute kaart Giethoorn - Wieden