Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Kanoroute Giethoorn - 24km

... vervolg van: Dwarsgracht, de Wieden en Giethoorn
Op naar Giethoorn via het Zuideindiger. Ja een afslag gemist. nou ja gemist, gewoon naar rechts in plaats van naar links af te slaan. Rustig peddelen we door de smalle slootjes. Onder een duikertje door en zie daar, Wanneperveen. Toch iets uit de richting.

rondje drwarsgracht - giethoorn Langs het laatste slootje loopt een drukbezocht fietspad. "Kom maar, kom maar!" Roept een enthousiaste voorbijganger naar Casper, die prinsheerlijk zit te genieten in zijn kuipje achter in de kajak. Ja dat moet je niet tegen hem zeggen! Hij ziet gelijk zijn kans en springt. Jammer voor hem, maar ik vaar net iets te ver van de wal en hij springt dan ook letterlijk tussen wal en schip. De fietser schrikt duidelijk van zijn aktie. "Dat was niet mijn bedoeling!" verontschuldigt hij zich. "Ach ja geen probleem, maar doe me een plezier pluk hem maar even uit het water en zet hem netjes terug." Zo gezegd, zo gedaan. Casper had allang plezier aan zijn uitstapje en de heerlijke verkoeling.

rondje giethoorn Voor we uiteindelijk Giethoorn binnenvaren via het Zuideindiger, nog eerst een stop voor een bak koffie en wat fris. Leker lui onderuit aan de waterkant in de schaduw van de bomen. Heerlijk. Giethoorn wordt voor een "zomerse dag" als deze al aardig bezocht door dagjesmensen die er op uit trekken om in een fluisterbootje of al wandelend te genieten van dit pitoreske plaatsje.

Plots vaart een klein bootje met duidelijk te veel PK's langs ons heen. Ondanks onze waarschuwingen gaat het maar net goed in die smalle grachtjes. Gnifffelend zien we toe hoe een eindje verder deze jongelui voorzien worden van een "dure prent". Én terecht! Op de Bovenwijde aangekomen trekt het oudste lid van KV Gekko uit Gent samen met zijn maat een spurt met hun canadees. Die dachten we wel even bij te kunnen houden. Niet dus! Ervaring en samenwerking wint hier. Of is het enkel een overdosis "energie-drink" uit een blikje?

Na de Bovenwijde peddelen we nogmaals een stukje Giethoorn in om vandaaruit links af te slaan. Via de Cornelisgracht langs de woonarken terug naar ons startpunt in Dwarsgracht. Voordat we alles weer in en op onze auto's laden genieten we op het terras, onder een heerlijk zonnetje met wat fris, nog even na van onze 24 kilometer lange toertocht. Om daarna voldaan weer terug te rijden naar onze vaste stek op de Turftente.

kanovaren informatie Foto: Jan Pardon: www.kajaktourtochten.be