Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Giethoorn - Dwarsgracht - Kanovaren door de Wieden - 18km

"Gooi dat mooie klokje van je maar meteen overboord, we nemen vandaag alle tijd" grapt Rob, zodra hij aan komt rijden op de parkerplaats bij Buitensportcentrum de Arendshorst. Een perfect plekje om in te stappen, zo aan de rand van het Venetië van het Noorden. Een lekker temperatuurtuurtje, redelijk wat zon, afgewisseld met flinke wolkenpartijen en vrijwel windstil. Het ideale weer voor een rustige kanotocht door Kanoparadijs Weerribben-Wieden. Rob's prachtig getekende kanonatuurroutes staan altijd weer garant voor afwisseling en natuurbeleving onderweg.

Kanovaren Giethoorn - Kanoparadijs Weerriben-Wieden Na een paar bakjes koffie en even bijkletsen wordt het tijd te vertrekken. Het wordt een tocht tot in de late avonduurtjes. Alles op ons gemak. Tegen de klok in varen we de Dorpsgracht, Giethoorn Zuid, het Zuideindiger op. Een klein meertje, rondom riet, op zoek naar een doorvaartje richting Westeinde. Links naast de grote boom aan de overkant, tussen twee rietkragen door, passeren we een prachtig stukje stilte. Even heerlijk genieten van de grote verscheidenheid aan vogels.

Via de Molengracht, Westeinde varen de Belterwijde op. We volgen de rechteroever, tussen twee flinke rietkragen door richting de brug van de Blauwe Hand. Een kort stukje over de gracht om even later over te steken naar de invaart Beulakkerwijde. Het is echt windstil. Het grote water voor ons is als een spiegel waar we met onze kajaks twee strepen trekken die trouwens net zo snel weer zijn verdwenen als we ze er op gezet hebben. In de verte zien we slechts een enkele boot. Wat een rust. Op echt zomerse dagen wil dat wel eens anders zijn: veel pleziervaart.

Giethoorn Dwarsgracht Bodelaeke Wieden We volgen de rechteroever richting de Beulakkerpolder, waar we op terugweg zullen doorsteken. Aan de overzijde vinden we een perfect plekje om even de benen te streken. Twee inhammetjes op plm. 100 meter van elkaar. De eerste heeft een wat lagere walkant, dus is wat makkelijker uitstappen. Vanaf de picknicktafel is het echt genieten van het uitzicht rondom én de meegebrachte late lunch.

Na nog een flink eind de oever volgen, uiteindelijk een klein vaartje in. Kriskrassend door de de smalle vaartjes en slootjes omzoomd met riet en af en toe mooie doorkijkjes uiteindelijk richting Dwarsgracht. Op het terras van de Otterskooi genieten we op ons gemak van de vroege avondzon en maken nog wat plannen. Door wat smalle slootjes, een kort stukje van de Cornelisgracht, besluiten we onze tocht door "de Bodelaeke". Een gebied van pakweg 166 hectare met ruimte voor zo'n 250 recreatiewoningen aan het water.

kanovaren informatie Kanokaart - Giethoorn Dwarsgracht, kanovaren door de Wieden