Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Dwarsgracht, de Wieden en Giethoorn

15 april 2007, Vanmorgen vroeg op om onze kajaks op de auto te binden en te vertrekken naar Dwarsgracht. "Niet stressen" is het motto! Maar binnen tien minuten is iedereen uit de nachtkleding en druk in de weer. Het weer is prima, strakblauwe lucht en opnieuw een ongekende temperatuur voor de tijd van het jaar Tenslotte is het pas half April, maar het lijkt wel een heerlijke nazomerse dag. Gelukkig is de wind vandaag wat minder dan gisteren. Wat onze "kapitein van vandaag" direct doet besluiten de tocht iets aan te passen. Na de prachtige tuinen aan de grachten te hebben bewonderd steken we door naar de Beulakerwijde. Het ligt in de bedoeling om ook Giethoorn aan te doen. In de hoop dat het niet al te druk zal zijn. We steken de de Beulakerwijde over op een rustig tempo. De zon begint al een beetje op onze ruggen te bakken, maar het lichte windje koelt ons gelukkig nog iets af.

kanoroute dwargracht giethoorn wieden De eerste stop is op de "Blauwe Hand". We genieten van passerende pleziervaartuigen in allerlei maten en uitvoeringen. Maar vanzelfsprekend ook van al het "zonaanbiddend schoon" aan boord van de schepen. Lekker achteroverliggend op de planken onze eerste verfrissing. We keuvelen wat bij over welke richting we zullen varen. Tenslotte zijn we nu al iets verder uit de richting dan in eerste instantie gepland. Het wordt de Belterwijde om daarna door te steken naar een stukje Wieden.

De tweede afsteek zoals aangegeven op de kaart ziet er in werkelijkheid toch iets anders uit dan verwacht. Veel buitenhuisjes zijn hier inmiddels bijgebouwd. Na een stukje op een prachtige vaart in de Wieden gepeddeld te hebben komen we er achter dat we de verkeerde richting varen. "Beste stuurlui staan zoals gewoonlijk aan wal" en ja, die is dan ook niet mee. Ik vaar even snel door naar een stelletje wat duidelijk aan het genieten is met hun kajak. "Ja, als je naar Giethoorn wil is het verstandiger om te keren! Deze route gaat wel heel erg ver uit de richting!" Rustig terugpeddelend kom ik weer bij onze groep waar onze kapitein inmiddels zijn nieuwe route heeft uitgestippeld.

Oja... bijna vergeten. Zoek je de kanokaart van deze route? Lees snel verder:

Kanokaart Dwarsgracht - Giethoorn