Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Weerribben - Amazoneroute - 8 of 12 km

Op camping de Turftente, gelegen aan de rand van de Weerribben is het goed toeven. Een kleine maar gemoedelijke camping, met verhuur van leuk appartement of caravan. De gastheer verzorgt naar wens een heerlijk ontbijtje. Vanaf de camping vaar je in no-time door de vele slootjes en vaarten in het natuurgebied de Weerribben.

Amazone kanoroute Een leuke instapkanoroute is de "Amazoneroute". Een kanotocht van plm. 8 kilometer, (of met een extra lusje van 3 kilometer met fantastisch gelegen picknickplaats) goed geschikt voor aspirant kanovaarders en/of gezinnen die eens op ontspannende wijze met de Weerribben kennis willen maken. De route is naar eigen idee in twee richtingen te varen. De tocht is het meest verrassend wanneer je met de "wijzers van de klok" vaart.

Vanaf de camping de Diezenvaart op, links aanhouden en direct na de bocht onder het bruggetje door de "Diepe Wieden" op. Dit kleine binnenmeertje is ontstaan door een unieke vorm van zandwinning: grote zandzuigers hebben de oorspronkelijke begroeïng als het ware naar de bodem weggezogen. Het meertje is op sommige plekken wel 20 meter diep.

Meteen aan de rechterzijde is een ruime picknickplaats om even heerlijk te genieten van het uitzicht. Je vaart het meertje naar rechts en parallel aan de vaart peddel je op gemak een klein slootje in. Hier waan je je gelijk in de Amazone. Zigzaggend tussen de overhangende begroeïng baan je je in de "Amazonekreek" een weg tot aan het volgende bruggetje.

Onderdoor vaar je rechtsaf. (let goed op de scheepvaart!) Na enkele honderden meters opnieuw aan de rechterkant een picknickplaats. Meestal liggen er wel wat schepen afgemeerd, maar is er niet minder gezellig om. Even verderop de vaart linksaf oversteken en onder het bruggetje door. Je vaart hier een rustiger gebied met veel rietkragen in. Met een beetje geluk kun je getuige zijn van het noeste werk van de rietsnijders (afhankelijk van het seizoen je vaart)

Deze doorvaart houdt je links aan tot de T-splitsing, hier linksaf. Vlak voor Kalenberg, net voor de brug, aan de parkeerplaats kun je nog even aanleggen en meegebrachte "bammetjes bikken". Of je vaart even door, rechtafsafslaan en je gaat gezellig aan de koffie op het terras aan de Diezenvaart.

Van hieruit kun je er voor kiezen om een extra lusje van 3 kilometer te varen aan de westelijke zijde van de Diezenvaart (zie onderste kaart) of je houdt de rechterzijde aan tot na de Z-bocht. **-Rechtsaf de eerste doorvaart in (vanaf hier bewegwijzerd als een van de Weerrribben kanoroutes). Deze vaart tot aan het eind uitvaren en met de bocht mee rechts aanhouden. Vrijwel direct links ligt een restaurant annex kanoverhuur, de laatste mogelijkheid voor een lekkere picknick, terrasje of ijsje voor de kids.

Langsop de weg vaar je onder diverse kleine bruggetjes door, aan de linkerkant kun je eventueel nog een bezoekje brengen aan de spinnekopmolen (niet invaren!). Na de laatste brug te zijn gepasseerd bij de T-splitsing rechts en even later ben je terug op de Diezenvaart. Linksaf en na een paar honderd meter terug bij de Turftente.

Een fantastische kennismakingstocht met de Weerribben. En mocht je besluiten een grotere tocht te ondernemen, op de camping wordt een kaart verkocht met alle vaartjes in de Weerribben.

Extra lusje (+3 kilometer):
Oversteken, naar links, eerste bruggetje rechts, T-splitsing rechts ("Nieuwe Vaart"), volgende T-splising rechts. Halverwege aan de linkerkant een perfecte rustplaats. Rechtdoor, bruggetje onderdoor, oversteken, naar links en even later vaart vervolgen op (**-Rechtsaf) in bovenstaande route.