Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Vroege vaargasten in de Weerribben - 17km

April 2010 - Als of het lijkt dat er niet genoeg kreekjes en slootjes zijn, peddelen we door de prachtige natuur van de Weerribben. Dit (extra lange) weekend hebben we weer diverse tochten op "het programma". De een nog fraaier dan de ander. Temeer we zo vroeg zijn dit jaar. Rietwerkers zijn overal druk in de "weer" hun voorraad te snijden. Nog vóór het broedseizoen moet alles binnen zijn. De vele vaartjes worden dan weer gesloten voor de rest van het jaar.

Rondje Nederland - Blokzijl Kris-kras peddelen we, vaak op goed geluk en varen tussen de inmiddels kale velden. Weinig wind, dat scheelt zeker in vergelijk met de andere jaargetijden wanneer we hier vertoeven. Het riet biedt ons dan juist veel beschutting. Nu is het genieten van, na elke bocht, kruising of splitsing, de altijd weer verrassende vergezichten.

Rondje Nederland Rob van de Turftente heeft ons weer prima voorzien van rustige plekjes an het water. Vanhieruit peddelen we op gemak onze kanotochten. Naar Blokzijl, via Nederland en terug. Een flinke tocht, maar dit let ons niet een paar "extra lusjes" bij te peddelen. Het weer werkt gelukkig ook flink in ons voordeel mee.

We doorkruisen de westelijke Weerribben tot aan Ossenzijl. En wordt het ons te heet in de middag, zoeken we de verkoeling in het oostelijk gedeelte. De begroeïng biedt hier voldoende beschutting tegen de, voor deze tijd, behoorlijk pittige zonnestralen. Een ree op de oever kijkt ons aan met een blik van "zo vroeg in het jaar al vaargasten in de Weerribben?" Ja.. elk jaargetijde heeft hier in de Weerribben zijn bekoring. En wij peddelen waar water is!

Nog even de, nu flink uitgedunde "Amamazonekreek" en dan een flinke nachtrust voor onze volgende tocht.