Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Van Kalenberg naar de Banrock Marshes

3 mei 2013 - Een vroeg solo-tochtje vanuit het hart van de Weerribben, Kalenberg, door de nog kale trekgaten richting "Nederland". Genieten van het weidse uitzicht over de ribben en de vele vroege vogels vanuit de hoog gelegen vogeluitkijk. Via de Hamgracht, de meest westelijke vaart, noordwaarts richting Ossenzijl. Een stop bij de aanlegplaats en uitkijk van de Banrock Marshes is bijzonder de moeite waard, zeker nu de natuur voor deze tijd van het jaar nog flink achterop ligt.

kanovaren in de weerribben

De Banrock Marshes
De "Banrock Marshes" genoemd naar Banrock Station, een Australisch wijnbedrijf dat behalve wijngaarden ook 1700ha wetland in Zuid-Australië beheert. Het bedrijf levert een bijdrage aan het behoud van waardevolle wetlands door wereldwijd natuurherstelprojecten financieel te ondersteunen. Door jaarlijkse giften maakt Banrock Station het mogelijk om in een deel van de Weerribben belangrijk herstelwerk uit te voeren.

Weren en ribben terug
Van het oorspronkelijke patroon van weren (petgaten) en ribben (legakkers) was weinig over. Het terrein was verdroogd en er had zich een moerasbos ontwikkeld. Om het gebied in zijn oude glorie te herstellen is een deel van het moerasbos opgeruimd. Vervolgens zijn de petgaten opnieuw afgegraven, zodat open water is ontstaan. Dit stimuleert de ontwikkeling van rietkragen en de groei van water- en oeverplanten als waterviolier, vederkruid, krabbescheer en kranswieren. Deze planten bieden weer schuilgelegenheid en voedsel aan vissen. Nieuw riet dat langs oevers en in open water groeit wordt waterriet genoemd. Het is belangrijk als broedgebied voor veel water- en moerasvogels.

Wil je zelf meehelpen de wetlands te behouden? De Banrock Station wijnen zijn te koop bij de supermarkt. Van de verkoopprijs gaat een gedeelte naar een van de herstelprojecten van de wetlands.