Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Naar de Weerriben met de Kanovrienden België

14 april 2007, De zon staat al vroeg het dak van de caravan te bakken. Op de Turftente is nog weinig activiteit. Sommigen liggen nog op een oor, anderen genieten al van het ontbijtje onder de luifel. Lekker vroeg op. In de middag is de ploeg pas compleet, dus we trekken er even met de kajak's op uit om alvast een stukje te verkennen. Vanaf "de Wetering" links de "Heuvengracht" op en dan naar het meertje de "Diepe Wiede" tegenover de camping. De avond tevoren hebben we bij de ondergaande zon genoten van een prachtig "Natuur-Concert" van kikkers, eenden, ganzen en klepperende ooievaars. Het blijkt dan ook een écht natuurgebied te zijn. We respecteren de rust en de natuur en varen terug onder het ophaalbruggetje om onze tocht richting de Weerribben te vervolgen.

de kano club is compleet Iets verder steken we rechts "de Pierink" in. Binnendoor richting Kalenberg. Langs prachtige rietkragen. Stilletjes peddelen we door de vaartjes tot we plots links van ons een ree verstoren aan de waterkant. Door het hoge riet is zij snel uit ons zicht. Even verder is er wat meer activiteit. Grote velden riet worden gesneden en gebonden. Op platte schuiten wordt materiaal aan- en afgevoerd. Door Kalenberg heen varen we rechts in en peddelen een stukje van de Kalenbergroute. Even de kajak op de kant voor een kleine stop en een verfrissing op een van de vele aangelegde rustplaatsen aan de route. Om daarna voor de afwisseling een "lusje" binnendoor te nemen in tegengestelde richting retour naar de Lokkenvaart. Langs de "Hoge Weg" op en genieten van het uitzicht op de kleine molentjes aan het water in de "Woldakkers".

De club is compleet!

Na een paar uurtjes genieten blijkt bij terugkomst de club Belgische peddelvrienden compleet te zijn. Perfect! Nu kunnen we met z'n allen het water op. Dit laat dan ook niet lang op zich wachten. Tenslotte heeft ieder zich hierop verheugd. Na de gehele "internationale vloot" van vijf kajaks en twee canadese kano's aan de waterkant gecontroleerd en compleet te hebben, neemt ieder zijn "zitje" en peddel voor een tochtje richting de Kluft. Inmiddels is het aan de waterkant wat drukker met fietsers en wandelaars. Wat wil je ook met dit weer. van deze dagen moet je het hebben. Zomerse temperaturen en dat midden April! We genieten volop van de prachtige fauna en flora die de Weeribben ons biedt. De ooievaar scheert over ons heen op weg naar zijn nest. Eenden met hun kroost zoeken beschutting wanneer we langs varen.

Af en toe komt ons een fluisterbotje tegemoet en een enkele peddelaar. Het is niet bijzonder druk, gelukkig maar. Bij de Kluft aangekomen de gehele vloot aan één touwtje gebonden om op het terras onder het genot van een drankje lekker bij te kletsen. Voor mij is speciaal een "onder-titel-balkje" meegenomen, zodat ook ik kan meegenieten van al die prachtige verhalen in "vol plat Gents". Dat is voor mij wel even wennen (luisteren, lezen, kijken en genieten tegelijkertijd). Maar flink wat ondertitels verder lukt het me al vrij snel, alle grappen en grollen mee te krijgen. Op de terugweg naar de Turftente maken we alvast wat sumiere plannen voor de volgende dag: Dwarsgracht, Giethoorn en de Wieden. Het juiste hoe en wat bespreken we 's avonds nog even. Terwijl we terug kijken op een heerlijke ontspannen dag kanovaren in de Weeribben.