Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Kanoweekend vol verrassingen

Een "piratentocht" als instappertje, een bezoek aan het Open Kano Treffen, een tocht door de "Amazone kreek", een drie-meren kajaktocht in Friesland, een heuse "diploma-uitreiking" en een perfect verzorgde warme maaltijd als afsluiter zijn onder andere de ingrediënten voor het zoveelste geslaagde kampeer- en kanoweekend in de Weerribben.

Weerribben kano weekend De kleinschalige en gemoedelijke camping "De Turftente" aan de Wetering in Kalenberg is voor ons de perfecte uitvalsbasis om weer eens heerlijk de Weerribben per kano en kajak te gaan verkennen. Een heerlijk lang kanoweekend voor de boeg. Op ons gemak richten we ons plekje voor de nacht in en nemen samen enkele vaarroutes voor het weekend door. Elk jaar proberen zoveel mogelijk nog nieuw te ontdekken vaartjes en kreekjes in het gebied te peddelen. Mogelijkheden genoeg, ook juist buiten de (commerciële) kanovaarroutes. De plaatselijke bevolking is erg behulpzaam bij ons eerste "instappertje": "Ja hoor, hier varen we zelf ook met regelmaat" Even kort de de sfeer proeven, dus voor het donker nog even op ons gemak een kleine afstand peddelen door vaartjes, omsloten door het groene riet.

Twee nieuwe Otters sluiten zich vandaag aan op onze eerste grote tocht door de Weeribben. Voor Jules en Kathleen de eerste kennismaking met de Weerribben, dus voor vandaag een afwisselende tocht uitgezet. Vanuit de Turftente richting de "Diepe Wiede", een klein meertje, ontstaan vanuit de zandwinning voor de aanleg van de wegen in de omgeving, op sommige plekken wel twintig meter diep. De oorspronkelijke begroeïng en veenlaag is als het ware naar de bodem van het meer "gezogen" tijdens de zandwinning vanonder de veenlaag.

De rechteroever volgend varen we een zeer smal kreekje in, vanwege de overwoekering en de wel zeer speciale uitstraling ook wel de "Amazone kreek" genoemd. Rechtsaf het kanaal op en via opnieuw een smalle doorgang richting Kalenberg. Bij het oversteken van het kanaal in Kalenberg is het even opletten met de pleziervaart. Tenslotte is dit een vrij doorgaande route vanuit Giethoorn richting Friesland. Links, rechts, rechts, links en ga maar door, het lijkt een wirwar van kanaaltjes en vaartjes waar je snel kunt verdwalen wanneer je richtingsgevoel je compleet in de steek laat ;-) Maar met een beetje goede kaart en planning zien we de mooiste plekjes.

Het wordt onderhand tijd om de meegebrachte picknicktafel eens uit te rollen. Bij de eerste kano-aanlegplaats die we tegenkomen liggen onze kano's en kajaks dan ook snel op de kant om samen heerlijk te genieten van het prachtige uitzicht, meegebrachte broodjes, koffie en fris. Een uurtje later steken we af via een klein slootje richting het kanaal en besluiten alsnog even een bezoekje te brengen aan het Open Kano Treffen op de Kluft. Kathleen stapt even over van kano naar kajak om de vaareigenschappen van beide types eens goed te vergelijken. Eerst even wat onwennig, maar met een brede glimlach draait ze na een tijdje met gemak de punt van de kajak in de hekgolf van een juist passerende rondvaartboot. Gelukkig maar, want deze eerst kennismaking zal haar morgen op de Friese meren nog wel goed van pas komen.

Tijd om terug te keren richting de Turftente. Onderweg hebben we flink wat tegenliggers. En tot ieders verrassing ontmoeten we Arij, de initiator van het Kanotreffen, met in zijn kielzog nog meer bekende gezichten. Even kort bijpraten en samen komen we tot de conclusie dat we 's avonds het tijdens en na de presentatie Freestyle kanoën van Mark Mayer maar eens even verder moeten kletsen. Zo gezegd, zo gedaan en eigenlijk kan ons kanoweekend al helemaal niet meer stuk. De sterren schijnen ons helder tegemoet wanneer we uiteindelijk laat in de avond nog even samen nagenietend naar boven kijken. Morgen wordt een lange dag. Er staat weer een prachtige kanotocht op het programma! - De Iemswalderhem kanoroute