Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Exotisch ontbijt in de Weerribben

14 september 2008 Met pijn en moeite krijg ik de rits van m'n slaapzak open. Blijkbaar geen dagelijkse kost voor mij, maar ondanks de kou heb ik heerlijk warm diep in de zak liggen snurken. De prachtige zonsopkomst belooft veel goeds voor vandaag. Even vastleggen op de gevoelige plaat. Helaas heb ik voor mijn camera niet zo lekkere warme slaapzak. Één druk op de knop en ... de lens kruipt als een verkleumd peentje terug in zijn schulp. Wie kent dat niet? Zo 's morgens vroeg tegen de frisse wind in ;-) Gelukkig is mijn buurman al wakker en al snel genieten we samen van een heerlijk exotisch ontbijt. krentenbollen, pasta en bastognekoeken. En warme koffie niet te vergeten!

Kano kamperen Weerribben Vandaag een wat kortere tocht op het programma. Enkelen willen wat vroeger naar huis. Geen probleem, in de Weerribben maak je kanotochten van enkele uren, maar als het moet kun je dagen zwerven. Via de Wetering zijn meer mooie vaargebieden redelijk snel te bereiken. Wat te denken van Giethoornse meer, De Wieden, Beulaker- en Belterwijde, Bovenwijde, Giethoorn, Dwarsgracht. Mogelijkheden te over voor dagen peddelplezier en genieten van natuur. Bovendien in alle seizoenen van het jaar is dit uitgestrekte vaargebied een ware belevenis én uitdaging voor de fervente peddelaar.

Het "rondje Nederland" blijkt al snel te veel tijd in beslag te nemen. Herman doet een goed voorstel. "Is er een café aan de route?" Ja en dan wordt het plannen van een tocht een ander verhaal. Via de Diepenwiede varen we parallel aan de Heuvengracht door een smal vaartje. steken de gracht over, waar de vele plezierjachten al opstomen richting Giethorn. In het Pierink is het heerlijk genieten van de rust. Dit gebied ligt niet in de vele kanoverhuur-routes. Het grootste gedeelte van het traject voor vandaag is voor ons allemaal geheel nieuw.

Voor dat we de smalle slootjes aan de westzijde van Kalenberg invaren genieten we eerst nog even op het terras van een lekker glaasje fris. Het is even worstelen om aan het terras te komen, maar via een van de verhuurbootjes lukt het ons uiteindelijk. "Tijd voor een échte kanosteiger, dat nodigt tenminste uit." Het is trouwens al lekker druk wat betreft de verhuur van de de alom bekende fluisterbootjes. De een na de ander vaart uit voor een heerlijk tochtje met het gezin. Een zwemvest voor de kleine wordt netjes door de verhuurder aangereikt. "Verantwoord het water op, dat is belangrijk!" Aan de tafel volgt een stevige discussie wat al dan niet verantwoordelijk varen is. Menig voorbeeld passeert de revue. Tijd voor vertrek en we hijsen ons in het zwemvest.

Via de Vaart van Lemstra richting de meest westelijke gracht in het gebied. Tussen de rietkragen steken de vele molentjes als grote bloemen boven het water water uit. Links en rechts is het volop genieten van de vele afwisselende doorkijkjes en lange vaarten, afgesloten door een drijvende paal. In een grote boog peddelen we richting Nederland. Een perfect plekje voor de meegebrachte lunch dient zich aan. In de veronderstelling dat het allemaal wel wat sneller kan, begint Herman aan flink aan te zetten, maar vergeet daarbij dat hij vandaag vóór in een canadees zit en niet alleen in zijn kajak. Eenmaal aangelegd is het voor Jimmy dan ook tijd voor droge kleren en het hozen van zijn kano. In de schaduw van de bomen is het heerlijk genieten van het wijdse uitzicht en de af en toe voorbijvarende sloepjes.

Via de Diezenvaart varen we in tegengestelde richting nog een maal het smalle vaartje parallel aan de Heuvengracht. Op de Diepenwiede maken de deelnemers van het Open Kano Treffen zich net op voor een terugreis naar hun kamp aan de Kluft. Een klein stukje varen we samen op en nemen afscheid bij de Wetering. Veel zon, water, rust, kano of kajak, een perfecte kanocamping, goede zin en een gemêleerd gezelschap. Dé ingediënten voor een geslaagd kano weekend in de Weerribben. Enthousiast en voldaan keren de eerste deelnemers huiswaarts om hun ervaringen te delen.