Kanoparadijs Weerribben-Wieden

kanoroutes - kanovaren

Photography by kanoweb

Een mooie kanonatuurroute rijker

kanoroute rondtocht voor kano en kajakKanoroute Weerribben; Rondtocht; plm. 14 km.; Start-eind: Parking Wetering Oost - Diepe Wiede - ri. Nederland - NieuweVaart - Vaartgat van Tietema - Tweede Bokvaart - Kalenberg - Doevenhuis - Lokkenvaart - Hoogeweg

Sept. 2013 - Het Open Kano Treffen zit er op, maar nu ik toch in de Weerribben ben, waarom niet gelijk een dagje erbij aanknopen? Het laatste beetje gas in de fles is nog nét genoeg voor een flinke kan met koffie. Rustig aan inpakken en ondertussen droogt de tent. Tegen twaalven richting de parkeerplaats aan de Wetering Oost, een perfecte stek om te starten voor nog één flinke tocht door de vaartjes en petgaten. Kanonatuurtochten-Rob staat me al op te wachten. Het duurt niet lang voor we ons een (vaar)weg banen door een oerwoud van het letterlijk uit de kluiten gewassen riet.

kanovaren in de weerribben Via het Diepe wiede westelijk richting Nederland genieten we van het nu nog mooie groen. Vanaf de Heer van Diezenvaart rechtsaf de Nieuwevaart in. Uitvaren tot de T-splitsing aan het Vaartgat van Tietema, hier rechts. Links 2e Bokvaart in met natuurlijk een "koffiestop" aan kanostoep nr10. We maken er maar een lange stop van. Een flinke onweersbui trekt net zuidelijk aan ons voorbij. Een klein spatje krijgen we er nog van mee, niet de moeite.

Van hieruit de eerste vaart na kruising met Meentgat rechts richting Kalenberg Noord. Op de Hoofdvaart rechts tot na de brug in Kalenberg. Bij 't Doevenhuis langs de camping links het smalle vaartje op. Na het voetgangerspontje rechtsaf tot een aan de splitsing, hier linksaf richting de Hoogeweg. Halverwege slaan we linksaf, varen we tot we niet verder kunnen en weer links (als het ware terug) Aan't einde een korte "rechts/links" en weer richting het voetgangerspontje. Even ervoor rechts aanhouden richting het Kalenbergerpad, een prachtig doorvaartje met veel krabbescheer. In het voorjaar is het hier overigens genieten van een prachtig uitzicht en de vele reeën.

Eenmaal het vaartje uit nog eenmaal rechtsaf de Lokkenvaart op, richting cafe de Weerribben. Altijd op maandag open, maar ja, je zult net zien: "wegens omstandigheden gesloten" We spreken even kort de uitbater: "Tja het slechte weer hè!" Hoezo slecht weer? Gelukkig hebben we nog wat broodjes en koffie over ;-) Even later peddelen we op ons gemak langs de Hoogeweg richting ons startpunt, een mooie kanonatuurroute rijker.

kanovaren informatie Parkeerplaats aan de Wetering Oost, een perfecte stek om te starten.
Kamperen: Turftente, Wetering Oost
Kanonatuurtochten Rob Nuij