Kanovakantie Noorwegen

Een eerste kano-ervaring, en meteen het diepe in. Dat is spannend. En een fantastische ervaring. Een terugblik op de meerdaagse kanotocht in Noorwegen, Hedmark, van Maikel Janssen; inmiddels verkocht aan de outdoor ervaring.

Écht "into the wild" tijdens kanovakantie Noorwegen

Maikel: "Vroeg opstaan, dat ging een thema worden, wist ik de eerste reisdag al. In alle vroegte – zeg maar nacht – vertrekken we naar Schiphol. Geen weg terug. Ik ga naar Noorwegen, 7 dagen. Om te kanoën en kamperen, ‘into the wild’. Net als de rest van de deelnemers aan deze reis. We gaan niet massaal optrekken, daar was ik blij om, maar we vertrekken vanuit basecamp, en waaieren dan uit over het immense merengebied in het hart van Hedmark, is me verteld. Je trekt helemaal je eigen plan, maar de praktische dingen zoals de instructies, kano en de vlieg- en busreis zijn geregeld. Het stelt me gerust, maar ik stap toch met een kriebel het vliegtuig in. Wat staat ons te wachten?"

Kanovaren Noorwegen Het Noorse avondrood is als nergens anders. En jij bent de enige toeschouwer in kilometers omtrek, samen met de rendieren. Onbetaalbaar - Fotografie: Ektor Tsolodimos

Verzamelen, ontmoeten, barbecueën

“Aangekomen op het vliegveld in Oslo is het direct duidelijk: dit moet de kanogroep zijn. Een groepje mensen staat enthousiast bij elkaar, stuk voor stuk in outdoor kledij gehuld. – Shit, ik had toch moeten investeren in bergschoenen, denk ik terwijl ik een blik op m’n kapotte All Stars werp. Ach ja, niks meer aan te doen.

Koen van K-jak benadert ons, verzamelt de groep bij elkaar, en begeleid de kudde naar een grote touringcar. Klaar om ons écht de wildernis in te werpen, een paar uur tuffen later. Op het basecamp, midden in de Noorse bossen. Met één weg door het merenlanschap, één centrale ruimte, kano-opslagplaats, één stookplaats en – uiteraard – één sauna. Maar die gaan we de komende week nog niet gebruiken, begrijp ik. Eerst afzien, dan de verdiende ontspanning.

Voor vandaag is het verzamelen, ontmoeten, gehuurde kampeerset in ontvangst nemen, samen barbecueën – nog even ‘luxe’ doen voordat we aan het poedervoedsel gaan – fikkie stoken en slapengaan. De eerste nacht in onze super light weight compacte tent, waar er nog 7 op zullen volgen. Eerste indruk: koud! Nachten van een paar graden na een 4 weken durende Nederlandse hittegolf? Even schakelen.”

Het Bear Grylls gehalte stijgt

“Dag 2. Tijd om er in ons eentje op uit te gaan. Gisteren met de organisatie overlegd welke route we het best kunnen afleggen, met een beetje uitdaging, wat vismogelijkheden en chill-momenten. Mét optie om een paar van de meer-omringende bergen te beklimmen. Geen Kilimanjaro’s, maar toch exemplaren tot 1750 meter; meer dan de Zuid-Limburgse heuvels die ik gewend ben. Alles blijft optioneel, maar we hebben een plan. Op naar de uitvoering.

Gedropt op drop off B schuiven we ons stalen ros voor het eerst het heldere Noorse water in. Met een hupje erin, and we’re off. – De eerste peddelslagen voelen nog wat onwennig. Nu moeten we het echt zelf regelen. Deze boot, mijn vriendin (de kapitein) en ik, samen met onze kampeer-gear en genoeg voedsel om hier een maand te kunnen blijven. Just in case.

Aangemeerd bij de eerste lunchplek is er de rest van de groep al nergens meer te bekennen. Alleen op de wereld, midden in waar de wildernis nog ongerept is. Een zeldzaam stukje Europa, waar écht geen mens te bekennen is. Dat is wat we zochten. Even ademen, los van de drukte en levendigheid van thuis. Terug naar de basis: buitenlucht, kamp opzetten, én vissen. Want dat is wat een man doet. Hij regelt het voedsel. Dus kwam ik met mijn vis-setje, klaar voor alle maten die hier te vinden moeten zijn. Van baars tot forel. Ik was ooit bij een forelvijver, dus dit moet wel lukken. Visdraad aan stok, haakje, lok-visje: het Bear Grylls gehalte stijgt.”

Kanovaren en kamperen Noorwegen - Genieten Een tevredener man had ik op dat moment niet kunnen zijn. Op een verlaten strandje, zon in ons gezicht. En we zijn nog maar een halve dag onderweg. – Hier kan ik aan wennen.

Het Noorse avondrood: onbetaalbaar

“Net zo snel als we in de outdoor-modus kwamen, raken we er steeds bekwamer in. De dagen bestaan uit opstaan met de ochtendzon, ontbijt-reepje wegwerken, kamp inpakken, kano bestijgen en meters maken. Rond zonsopkomst en -ondergang staat namelijk de minste wind, tipte de organisatie ons. Een paar uur later cracker-lunch, of het diner van de dag ervoor opwarmen, en door. Mits de omstandigheden het toelaten. Leven met weer en wind – letterlijk – is hier noodzakelijk, merken we. ‘Peddelen of kamp opzetten?’ is de almaar terugkerende vraag. Echt back to basics.

Staat het kamp, dan verkennen we de omgeving met een wandeling. Denk: rendieren, kilometers ver turen over de berg-omlijste meren en Scandinavische naaldbomen. Wat droog houtsprokkelen en als we willen zelfs blauwe bessen plukken voor een lekker zoetzuur vitamientje uit het wild. Hebben we geluk, dan gaat de zon met nog een beetje extra natuurspektakel onder.

Meerdaagse kanotocht Noorwegen Het Noorse avondrood is als nergens anders. En jij bent de enige toeschouwer in kilometers omtrek, samen met de rendieren. Onbetaalbaar.

Rozig van het peddelen en de warmte van het kampvuur is het niet lang na zonsondergang tent-tijd. Een zacht mosbed aan alle oevers maken onze opblaasmatjes-nachten behoorlijk comfortabel. Opgeladen voor de volgende sessie: inpakken, peddelen, eten, verkennen, vuur, eten, slapen. Een week vliegt om in dit heerlijke ritme.”

Back to basecamp

“Dag 7. Terug op basecamp. De sauna is warm, mensen druppelen binnen, het vuur gaat aan, de barbecue warmt op. Dit maakt alle geleden kou en outdoor uitdagingen goed. Alsof er een golf van we-hebben-het-gered door de groep gaat, is iedereen amicaal en opgelaten alsof we elkaar al jaren kennen. Ervaringen worden uitgewisseld en biertjes worden uitgedeeld. ‘Ja die kou, echt even wennen hè? En fantastisch, die stilte op de meren, en die zonsondergangen… Man!’ – Couldn’t agree more.”

Rendier bekijkt ons nieuwsgierig Een Noorse toeschouwer aan de waterkant. - Fotografie: Ektor Tsolodimos

Ook into the wild in Noorwegen; op jezelf, maar toch veilig en uitgerust op weg door professionele voorbereiding? Maikel boekte bij K-jak reizen, gespecialiseerd in kamperen en kano vakantie Zweden en Noorwegen.