Ontdek de Mecklenburger Seenplatte per kano of kajak

De Mecklenburger Seenplatte (Noord Duitsland) bestrijkt op zich een behoorlijk groot gebied. Echter op de grens van Brandenburg en Mecklenburg in het gebied grofweg tussen de plaatsjes Rheinsberg, Mirow, Kratzberg, Neustrelitz, Wesenberg, Fürstenberg bevindt zich een waar mekka voor de kanovaarder:

De Mecklenburgische Kleinseenplatte.
Een aaneenschakeling van van kleine en grotere meren, verbonden door prachtige doorvaartjes, kanalen, riviertjes en beken. Weidelandschappen en dichte naald en loofbossen wisselen elkaar af.

kano vervoer met paard en wagen - regel je shuttle Een mooie "kanoshuttle" - landtransport op boerenwagen

Onderweg is het heerlijk genieten van het geluid van opmerkelijk vele soorten vogels. En met wat geluk zie je de kraanvogels in de velden, scheert de visarend over je heen en wordt je op je tocht vergezeld door uiteenlopende soorten watervogels.

Beleef de geschiedenis vanuit je kano

De kleine dorpjes en stadjes, elk met een eigen rijke geschiedenis, nodigen uit tot afwisselende uitstapjes. Beslist de moeite waard te bezoeken is het slaperige stadje Wesenberg met zijn toren en burcht, eenvoudig te bereiken vanuit de haven. Meld je bij de havenmeester en je kunt vlakbij het centrum je tentje opslaan voor de nacht.

wesenberg Neustrelitz staat bekend om zijn achtkantige markt en vanuit de toren geniet je van prachtige vergezichten. Vanaf het water zijn veel kultuurhistorische gebouwen te bekijken.

neustrelitz Al peddelend vanaf het Grienerick meer zie je in de verte al het prachtige slot van Rheinsberg. Even doorvaren naar de kanoverhuur en vanhieruit kun je het prachtige slotpark bezoeken. In de kleine dorpjes onderweg is meestal wel een winkeltje waar je nog even wat eten voor de komende dagen kunt inslaan.

rheinsberg

In- en uitstapplaatsen

kanokaart Zijn toch wel wat beperkt wanneer je met eigen kano of kajak op pad gaat. Start- en stops van je kanotocht plan je het best door campings, kano-bivakplaatsen, sluizen of een van de vele kanoverhuur bedrijven te combineren. Rustplaatsen onderweg zijn redelijk schaars. Er wordt gevraagd van de officiële plaatsen gebruik te maken om de natuur te beschermen en te behouden. Vanzelfsprekend! Zodra het lijkt het dat je nèt dat ideale strandje vindt waar je wel even kunt aanleggen, dan blijkt het vaak privébezit.

Houd ook rekening met de afstand die je gewend bent per dag te kunnen peddelen. Wildkamperen is beslist niet toegestaan! De "Wasserwanderkarte Mecklenburgische Kleinseenplatte" van Klemmer Verlag biedt goed uitkomst bij het plannen van je tocht. Vrijwel alle noodzakelijke informatie staat zeer duidelijk aangeven. Met een waterdichte plastic hoes (de kaart is helaas enkel in papieren versie verkrijgbaar) ook nog eens handig voor onderweg.

Praktische informatie

Op zoek naar meer info voor een korte of wat langere kanovakantie in de Mecklenburgische Kleinseenplatte? We hebben wat praktische informatie voor je op een rij gezet:

Kanoroutes Mecklenburgse merengebied