Photography by kanoweb

Recreatief oppad met kano of kajak!

Het is drukker dan ooit in de Nederlandse natuur, óók op en langs het water. Zo is het ene weekend nog even flink genieten van sneeuw en ijs. Het weekend er op schieten de temperaturen al weer naar twee cijfers boven nul. De maatregelen rondom corona beperken momenteel nog steeds onze reismogelijkheden naar het buitenland. Niet gek dat er naar alternatieve recreatie dicht bij huis wordt gezocht. Veel mensen combineren hun sportieve activiteit tegenwoordig nu dan ook al te graag met lekker ontspannend bezig zijn. Ook op en aan het water.

Plezier aan de favoriete kanostoep Plezier aan de favoriete kanostoep

Recreatief toervaren

Het recreatief toervaren met kajak of kano kent in het eerste "coronajaar" een behoorlijk flinke toename. Kanoverhuurbedrijven passen activiteitenprogramma's aan, maar hebben zéker ook te maken met flink wat beperkingen. Diverse waterschappen vernieuwen en beheren landschappelijke routes al dan niet in samenwerking met plaatselijke kanoverenigingen of kajakclubs, op hun beurt weer ondersteund door onder andere kanobonden, zoals het Watersportverbond Kanosport of de TKBN (Toeristische Kano Bond Nederland). De door het jaar heen gebruikelijke toertochten worden over het algemeen afgelast, maar solo of in "bubbels" wordt er alsnog flink genoten op het water.

OKF toertocht Weerribben Toertocht door Weerribben Wieden

Sportieve recreatie

Waar het Watersportverbond zich met name richt op de sportieve kant van (vooral) het kajakvaren, biedt de TKBN een ruim programma aan (recreatieve) toertochten voor kajak én open kano door de mooiste vaargebieden in Nederland. Hoe dan ook, de recreatieve kanosport wordt goed behartigd en bevorderd. Vrijwel alle takken van de kanosport komen aan bod in diverse activiteiten. Bijvoorbeeld dag- of trektochten, kampen voor kajak en canadees, branding- en wildwaterkanoen, grootwatervaren. Maar ook cursussen in techniek en veiligheid voor zowel de beginnende als gevorderde kanovaarder.

Kennismaken met kanovaren?

Wil je thuis achter het scherm al eens kennismaken met enkele kajaktechnieken en iets meer weten over veiligheid? Neem dan eens een kijkje op de site van Niko Hakkarainen kayakpaddling met een heldere uitleg van de basisbeginselen kajakvaren, die wij met veel plezier voor je hebben vertaald.

Kajakvaren, techniek, instructie en veiligheid Kajakvaren, techniek, instructie en veiligheid

Mis trouwens ook niet deze prachtige introductie kanovaren van het Watersportverbond! En voel je je nog niet zo vertrouwd, wil je iets meer weten en zien of direct proberen? Ga beslist eens aan bij een van de kanoverenigingen bij jou in de buurt. Veel verenigingen organiseren namelijk aan het begin van het vaarseizoen hun open dag of zogenaamde "instapdagen" waar ze ruim de tijd nemen om je vertrouwd te maken met het kanovaren.

Waar kan ik peddelen?

Natuurlijk ga je na een tijdje ook op zoek naar mooie vaargebieden. viakanoweb kanokaart vind je in een oogopslag de mooiste peddelroutes én kano-instapplekken. Aanvullende info, zoals kanosteigers, overdraagplaatsen en interessante plekjes aan de route kun je apart aanvinken. Kanoverhuuradressen en kanocampings aan het water worden ook vermeld. Zélfs de kanovereniging bij jou in de buurt is te vinden.

viakanoweb Kanokaart Nederland - België De mooiste peddelroutes voor kanovaarders, kajakkers én suppers viaKanoweb!

Wet en regelgeving voor kanovaarders

Informatie over verkeersregels/vaarregels in Nederland, met basale regels specifiek voor kanovaarders is te vinden in een klein boekwerkje te downloaden op de website van Arend Aalbrechts.

Honderden pagina's peddelfun!

Wil je uiteindelijk ook eens wat verder van huis peddelen en zoek je kanoverhuurbedrijven, kanocampings, kanoreizen, vaargebieden, tips, links, of bezienswaardigheden onderweg? Kanoweb biedt je honderden pagina's vaarplezier met veel impressies van mooie vaargebieden en uiteenlopende onderwerpen over het recreatief kano en kajakvaren in binnen- en buitenland.