Hoe ik een houten Canadees leerde bouwen

Simon Davids in Medemblik is een gepassioneerd bouwer van boten met een eigen karakter. De bijzondere boten van MacBoat, Modern And Classic Boats combineren de prachtige uitstraling van hout en de voordelen van kunststof op de meest optimale manier. De gespecialiseerde hout-epoxy bouwwijze staat garant voor een moderne manier van botenbouw waarbij vorm, functie en uiterlijk een compromisloze eenheid vormen.

kano bouwen Kano bouwen - Fotografie: © MacBoat

Met enige regelmaat wordt ook een cursus Houten Kanobouw aangeboden.
Frans, enthousiast cursist bij MacBoat, vertelt:

"Echt ongelooflijk, in slechts een week lag daar een schitterende kano"

Een oom van mij had vroeger een echte houten Canadese kano en daar vermaakten we ons hele vakanties mee. Het is altijd mijn wens geweest om "ooit... later... als ik groot ben..."zelf ook zo'n boot te bezitten. Later kwam wel, maar die boot vooralsnog niet. Er waren altijd genoeg redenen: ik woonde in een grote stad, ik had geen ruimte, noem maar op. Totdat ik een gezin had gesticht. Toen kwam die oude kriebel weer boven. Die heerlijke zonovergoten dagen spelevaren op het water gunde ik mijn kinderen (en mijzelf) ook!

kano bouwen Woodstrip kano - Fotografie: © MacBoat

Ik ben een echte houten botenliefhebber, maar ik hou niet van het onderhoud. Dus daarom was ik extra blij toen ik van Simon Davids van MacBoat hoorde. Simon is van oorsprong werktuigbouwkundig ingenieur. Enkele jaren geleden besloot hij zijn leven om te gooien en naar Amerika te vertrekken voor een vakopleiding Traditioneel Bootbouwer aan de NorthWest School of Wooden Boatbuilding. Die school ligt vlak bij Seattle. Hij kan er mooie verhalen over vertellen! Het is daar echt het mekka van de houten boten. Daar leerde hij ook de houtstrip-epoxyhars bouwmethode toepassen, die er erg populair is.

En die bootbouwmethode gebruikt hij vaak ook voor de boten die hij sinds zijn terugkomst in Nederland bouwt: van kano's, kajaks tot aan wherry's. De boten zijn licht van gewicht (een 2-persoons Canadees weegt tussen de 20 en 24 kg), ijzersterk en zeldzaam mooi. De boten gaan langer dan een mensenleven mee en in Amerika zien ze het als erfstukken. Het mooiste is nog wel dat ze bijna geen onderhoud nodig hebben en gemakkelijk (door jezelf) gerepareerd kunnen worden als dat nodig zou zijn. Kortom net iets voor mij.

red strip cedar kano bouwen Verlijmen van de red cedar strips - Fotografie: © MacBoat

Er zijn verschillende mogelijkheden bij MacBoat om aan zo'n boot te komen. Je kunt 'm natuurlijk door de vakman, Simon dus, zelf laten bouwen. Maar het idee om mijn eigen 'afdruk' na te laten aan mijn kinderen, trok mij het meest. Ik wilde hem zelf bouwen! Dat kan onder begeleiding in de werkplaats bij Simon, dan bouw je de boot in je eigen tempo. Of je volgt gewoon een compacte cursus van een week. En die optie koos ik.

Op de bewuste dag stond ik om 9.00 's morgens samen met drie andere cursisten in Medemblik te popelen om te beginnen. Allemaal met verschillende achtergronden en met of zonder ervaring met hout. Simon legde ons eerst uit wat de te nemen stappen waren voor de bouw. In de loods stond alles al klaar: de hulpspanten waar de boot omheen gebouwd wordt en de red cedar houtstrips. Dat scheelt een heleboel meet- en (water)paswerk. Nadat we de zeeglijn hadden aangebracht, bevestigden we om en om een lat tot aan de bodem van de boot. Toen we daar waren werd eerst een helft van de bodem tot aan het midden gelijmd en precies op het midden van de bodem afgezaagd. Daarna werd de andere helft gedicht. Het dichten van de boot is altijd reden voor een feestje, dus dat hebben we vakkundig gevierd met een klein zeemansborreltje.

kano bouwen Afwerken van de kano - Fotografie: © MacBoat

Daarna maakten we de voor- en achterboeg. Deze bestaan uit drie lagen notenhout die door middel van stoom in de juiste vorm werden gebogen. Daarna werden ze gemonteerd, gezaagd en geschuurd. De romp moest nu worden geschaafd en geschuurd. Dat is een heel klusje! Maar het is geen zwaar werk, omdat red cedar hout zo zacht is. En met z'n vieren was het ook zo gedaan. Toen Simon met zijn vakmansoog de boel had goedgekeurd, werd het glasvezeldoek over de boot gelegd. Dat doek zorgt samen met de epoxy voor de sterkte van de boot. Je hebt geen spanten meer nodig, dus de boot is aan de binnenkant helemaal glad!

Toen het spannende werk: het epoxy-en. Daar hadden we geen van alleen ervaring mee. Simon leerde ons hoe we de epoxyhars moesten aanmaken en met een roller aanbrengen. We brachten ook een afbeelding aan onder het doek en hars. Het mooie bij het aanbrengen van de hars, is dat het doek verdwijnt en dat de houtstructuur van de boot ineens in alle glorie zichtbaar wordt. De boot krijgt drie lagen. De dag erna werd de boot gekeerd en de hulpspanten verwijderd. Nu was de binnenkant aan de beurt die eenzelfde behandeling kreeg.

kano bouwen Wat een plaatje! - Fotografie: © MacBoat

We leerden ook de voor- en achterdekjes, het juk en de bankjes te maken. Al met al was het ook een snelcursus houtbewerken. De boeidelen (de zij- en binnenkanten van de boot) zaagden we uit planken. Na het schaven werden ze op lengte gemaakt en bevestigd. Dit is, net als het op maat maken van de dekjes, een heel nauwkeurig werkje. Want alle aansluitingen zijn duidelijk zichtbaar. Met het bevestigen van de randen eindigde de cursus en waren we een hele ervaring rijker.

Echt ongelooflijk, in slechts een week lag daar een schitterende kano!

Een van mijn mede-cursisten kocht de door ons gebouwde kano tegen de prijs van het pakket. Maar ik heb gelijk een bouwpakket besteld, want ik ga de kano dit voorjaar zelf, samen met mijn kinderen, bouwen!

Voldaan en tevreden - Fotografie: © MacBoat

Meer informatie:

MacBoat

Zelf een Skin On Frame kano bouwen? Lees:

Kano bouwen - Recyclen, dat geeft karakter