FreeStyle kanovaren

FreeStyle kanovaren is één van de vele disciplines binnen het open kano varen. Wat op het eerste gezicht lijkt op een beetje spelevaren met de kano blijkt in de praktijk wel anders. Er komt heel wat bij kijken: een juiste peddeltechniek, veel behendigheid, balans en concentratie, maar vooral één zijn met je kano. Natuurlijk erg leuk om vanaf de kant als toeschouwer te kijken naar al die opeenvolgende sierlijke bewegingen.

freestyle canoeing Het wordt nog leuker wanneer je zelf "aan de slag" gaat. Ontdek dat de grens van balans van jou en je kano veel verder ligt dan je verwacht! Een heerlijke ontspanning in de avonduren, zo op een stil plekje met elkaar je eerste rondjes draaien en lekker oefenen.

Dansen op het water

FreeStyle kanovaren is een echt sierlijke vorm van peddelen, een soort van "dansen op het water". Zoals vele sporten, is ook het FreeStyle Canoeing enkele jaren geleden naar Europa overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Vanuit zes basismanoeuvres kun je pakweg achtenveertig verschillende variaties in bewegingen met je kano uitvoeren. Of je bedenkt zelf een stijlvolle en elegante beweging, het is tenslotte FreeStyle.

Peddeltechniek

Hoewel FreeStyle op vlakwater wordt uitgevoerd, de peddeltechniek die je aanleert kan je ook goed van pas komen op stromend- en wildwater. Om met FreeStyle te beginnen heb je geen speciaal materiaal nodig. De meeste kano's voldoen (tandem of solo), en de meeste peddels ook, mits het rechte peddels zijn. Omdat je voor FreeStyle in de kano gaat knielen is een matje in de kano erg aangenaam. Zwemvest niet vergeten!

Meer weten over freestyle kanovaren of zelf leren?
Check: Solo FreeStyle Canoeing - van Sebastian Stetter