Dirk Barends de kanovraagbaak

"Door regelmatig te peddelen krijg je "vanzelf" meer kracht, uithoudingsvermogen en "bootgevoel". Maar bij techniek, of anders gezegd "de manier waarop je iets het beste kan doen", gaat het vaak om zaken die je niet direct vanuit jezelf kan bedenken. Of je nu recreatief vaart of prestatie-gericht bezig wilt zijn, goed kanovaren leer je dan ook het snelst door middel van goede instructie. Daarbij gaat het niet alleen om wat en hoe je iets moet doen, maar ook om zaken als voorlichting over de keuze van de peddel en kano.

Een juist gekozen peddellengte bijvoorbeeld maakt kanovaren namelijk een stuk gemakkelijker. In dat kader is het van belang dat kanovaarders les kunnen krijgen van instructeurs die gespecialiseerd zijn in precies datgene wat je als kanovaarder nodig hebt om met zo min mogelijk beperkingen te leren varen. Want als je een slechte start maakt met deze sport omdat je verkeerd wordt voorgelicht en geïnstrueerd, is het heel vervelend en teleurstellend om dat later weer recht te moeten zetten, aangezien afleren vaak moeilijker is dan aanleren. Als er al niet in een vroegtijdig stadium wordt afgehaakt met kanovaren, omdat bij tegenvallende resultaten al snel de kano zelf als de oorzaak van alle problemen wordt gezien."

Citaat uit het instructeurs-handboek Algemene Techniek Kanovaren.

Online Kano Vraagbaak

de open kano - dirk barends Op de webstek van Dirk Barends, een "online" kano vraagbaak, vind je veel interessante informatie over het open kanovaren. Zo beschrijft Dirk waarom een kano geen kajak is, technieken als traverseren, kanten of hellen en efficiënt peddelen komen uitgebreid aan de orde. Maar ook geeft hij suggesties voor de uitrusting bij kanotochten en kanokamperen. Zijn boek De open kano is dan ook een prachtig handboek over de keuze en het gebruik van de open kano.

Webstek Dirk Barends