Kanovaren in een Nederlandse archipel

Kanovaren... zorgeloos in een bootje stappen met je peddel, lekker varen en genieten.. Makkelijk toch? Het lijkt allemaal zo eenvoudig, maar goed bekeken komt er wel iets meer bij kijken. (tenminste.. als je iets verder wil kijken dan alleen toervaren met enkel- of dubbelbladige peddels ;-) Na een half uurtje aan de waterkant bij een van de vele kanoverhuuradressen die Nederland rijk is borrelt mij de de complex georganiseerde (zo lijkt het ;-) kanosport door het hoofd:

Diverse kanobonden, clubs, verenigingen, commissies, subcommissies, ga zo maar door "tekenen" Nederland als één grote archipel waar het fantastisch varen is. Vanaf al deze (soms schier-)eilandjes wordt gevaren in vele soorten disciplines. De kanosport én -recreatie is vanuit een sterk wisselend perspectief te bewonderen.

De "eilandersbewoners" treffen elkaar met enige regelmaat. Zo het lijkt, meestal tijdens eens ontspannende toertocht, ergens op een leuke overdraagplaats. Prima plekjes waar met elkaar in ontspannen sfeer van gedachten wordt gewisseld om (wéér) eens een "nieuwe route" uit te stippelen. Waarna, nog al te vaak, weer snel het eigen vaargebied wordt opgezocht.

Prachtplekken in de archipel

Maar.. dit fraaie vaargebied wordt op veel plaatsen afgewisseld met (véél meer!) zandplaten, landtongen en prachtige natuurgebieden vanwaaruit bijvoorbeeld de kanoverhuur opereert. Mooie plekken waar veel aspirant kanovaarders voor het eerst kennis maken met kano, kajak én peddel! Plekjes die door de "eilandbewoners" vaak enkel (nog) als opstapplaats of pauzeplek voor een kanotoertocht worden bezocht. Echter slim bekeken zijn het prachtplekken in de archipel met een potiënteel aan vaarders.
Hier een stevige voetafdruk achterlaten kan beslist geen kwaad.

Zonder eilandjes geen archipel

Willen we onze mooie archipel als één vaargebied voor de toekomst toegankelijk houden en onder de aandacht brengen, zullen we mét elkaar eens wat vaker, maar vooral verder moet opvaren door het gebied. (Her en der zijn vaak verrassende en vernieuwende elementen te ontdekken.) Samen nieuwe initiatieven ontplooien om zo ook de aspirant vaarder naar onze geweldige kanosport toe trekken. (Méér!) laten zien wat jouw eiland betekent binnen de gehele archipel is al een goed vertrekpunt.

Passie voor kanovaren

Erg moeilijk moet dat toch niet zijn. We zijn gelukkig als échte vaarders op een of andere manier altijd wel ergens verbonden met elkaar. Is het niet door het web of al ons mooie vaarwater, dan is het wel de passie voor het kanovaren! in een van onze vele disciplines! in kajak én open kano!