Turfroutes in Zuidoost-Friesland

Iets Noordelijker van ons favoriete vaargebied, de Weerribben waar de turfwining wat later op gang kwam, vind je een pracht vaargebied om tijdens je kanovakantie eens op je gemak te ontdekken: de Turfroutes in Zuidoost-Friesland.

Door de eeuwen heen hebben hier turfstekers, met de schop, vaarten en wijken gegraven om vrachten turf per schip naar de plaats van bestemming te kunnen vervoeren. Tot in het begin van de vorige eeuw, is turf gebruikt als brandstof voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen.

Beleef je kanovakantie in Zuidoost Friesland

Meerdaagse kanotochten

De Turfroutes sluiten direct aan op het vaargebied Weerribben-Wieden.
In grote lijnen zijn er twee flinke kanorondes te varen. Vanuit Ossenzijl een Zuidelijke rondtocht (Ossenzijl - Linde - Oldeberkoop - Tjongerkanaal - Tjonger - Kuinre - Linde - Ossenzijl, pakweg 75 klometer). Op deze route is het trouwens verstandig een kanokarretje mee te nemen om bij Oldeberkoop van de Linde naar het Tjongerkanaal te wandelen. Hoogzomer is de Linde in Oostelijke richting overigens de laatste jaren steeds vaker rijkelijk volgroeid. Plan deze tocht als het even kan dus vroeger in het jaar.

Vanuit Akkrum vaar je de Noordelijke ronde (Akkrum - Boorne - Nieuwe Diep - Nieuwe Vaart - Opsterlandse Compagnonsvaart - Gorredijk - Oosterwolde - Tjongerkanaal - Engelenvaart - Heerenveen - Heeresloot- het Deel - Akkrum, een kleine 100 kilometer). Meer dan genoeg voor een lange kanovakantie in eigen land zou je denken. Toch willen we je een paar fraaie kortere kanoroutes direct aan de Turfroutes niet onthouden:

Kanokaart Turfroutes

Een rondje Kuinre.

Een kanorondtocht van pakweg 28 kilometer. Vanuit Ossenzijl de Linde, de Kuinder, Tjonger, Helomavaart en terug via de Linde naar Kuinre.

Het rondje Akkrum

Een kanorondtocht, ook zo'n 28 kilometer, via De Boorne, Nieuwe Diep, Buitenringvaart, Het Deel en Polsloot.
Beide routes vind je op de

Kanokaart Nederland

Scheeneroute, Rottige Meente

Een kanorondtocht van plm. 16 kilometer. Vijf keer overdragen, dus de kanokar mee. Start- en eind in Ossenzijl: - Ossenzijlersloot - Linde - Rottige Meente - Scheene - Linde - Ossenzijl

Rottige Meente

Kamperen aan de Turfroutes

Als kanovaarder peddel je door een gebied met gevarieerde natuur en veel cultuurhistorie. De afstand tussen de campings ligt tussen de tien en twintig kilometer. Wil je wat rustig aan doen op een dag, is je verblijf allemaal prima te plannen. Hoewel je natuurlijk wel rekening moet houden met openingstijden van de campings wanneer je besluit om in het voor- of najaar op tocht te gaan.

Een handig boekje met kanoroutes én veel kanokampeeradressen aan het water is de uitgave Kanonatuurroutes Friesland van Rob Nuij. Meer hierover op:

Kano Natuur Routes

Bruggen en sluizen aan de Turfroute

Tijdens het vaarseizoen (half mei - half september) worden bruggen en sluizen bediend van 09.30 uur tot 16.30 uur. Tijdens zon- en feestdagen, uitgezonderd de maanden juli en augustus, worden de bruggen en sluizen niet bediend.
Tussen Gorredijk en de Damsluis bevinden zich in de Opsterlandse Compagnonsvaart 10 bruggetjes die je zelf moet bedienen. In de zomervakantie zijn er vaak scholieren die de bruggetjes tegen een geringe vergoeding voor je bedienen.

De hier beschreven Turfroutes maken onderdeel uit van een groter vaarnetwerk door de provincies Friesland, Drente en Overijssel.
Actuele informatie over de (kleine) Turfroute in Zuidoost-Friesland vind je op:


Turfroute.nl

Natuurgebieden rond de Turfroutes

Nationaal Park De Alde Feanen
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Nationaal Park Dwingelderveld
Nationaal Park Weerribben-Wieden
Fochtelooerveen
Beekdal Koningsdiep