Toervaren met Kano Vereniging Lauwersmeer

Bij veel kanoverenigingen is het toervaren populair. Zo ook bij de recreatieve kanovereniging KVLauwersmeer (KVL) uit Noordoost Friesland, waar plezier in het kanovaren altijd voorop staat. De enthousiaste leden varen met name in het Lauwersmeergebied, maar ook elders in Friesland. De leden van KVL houden wel van uitdagende activiteiten. Vanuit de thuishaven het Lunengat, Dokkumer Nieuwe Zijlen, worden naast dagtochten ook nachttochten met overnachtingen georganiseerd. Door het jaar heen wordt er in de mooiste vaargebieden van het Noorden gepeddeld.

kanovaren FrieslandKanovaren Friesland - Foto: Egbert van Dijk - meer foto's en routes op de kanokaart

Egbert van Dijk, een van de enthousiaste leden van KVL, is altijd weer op zoek naar de mooiste kanoroutes en gebruikt daarvoor al enige tijd de uitgebreide kanokaart van Kanoweb. We zijn blij met de aanvullingen en verbeterpunten van de routes die hij ons met enige regelmaat aandraagt. Zo blijft de kaart up-to-date, óók voor andere peddelaars. Met plezier lichten we dan ook enkele nieuwe kanoroutes uit. Op de kaart zijn deze voorzien van links naar zijn prachtige foto-albums.

Rondje Oudkerk

Schitterende route van zo'n 17 km. Start in het haventje van Aldtsjerkm Miedemaweg 32, 9064 KM. Route: Na 3,4 km zw over "De Moark" kom je bij het tegeltjesbrug. Na 350 m rechtsaf "Miedumer Djip" op in westelijke richting 2 km volgen. Rechts afslaan de "Dokkumer ee" op. Na 1,9 km kom langs Wyns waar je op het terras aan het water een bakje koffie kunt nuttigen en na 4,6 km in Bartlehiem rechts afslaan en de "Aldtsjerkster Feart" 3,5 km volgen en weer rechts afslaan en na 0,40 km de haven van Aldtsjerk weer binnenlopen.

Natuurgebied Bûtenfjild

17km tocht door natuurgebied Bûtenfjild vanuit de haven Falom nabij Munewei 27, 9109NX. Geen overdragingen, wel prachtige natuur waarin de koeien in de wei bevallen.

Schiermonnikoog, de 4e Slenk

4e Slenk tocht van plm 40 km. Start: 1:45 uur voor hoog water naast de haven van Lauwersoog. 15-4 tm 15-7 is de 4e slenk verboden gebied! Een kanokarretje (met brede banden) is een must voor de overdraging op het eiland. Kleding en uitrusting aanpassen voor groot water.

Rondje Hooidambrug - Grau 20 km

Start is Hooidambrug met parkeergelegenheid. Een schitterende tocht zonder over te hoeven dragen.

Rondje Leeuwarden

Een schitterend avondtochtje van plm. 10 km door de grachten van culturele hoofdstad Leeuwarden. Start: 8938ak Leeuwarden.

Alle kanoroutes vind je terug op de

Kanokaart