Favoriete kanoroutes Zoetermeerse KV Sprinters

De leden van de Zoetermeerse kanovereniging de Sprinters zijn met regelmaat op of aan het water te vinden. De actieve vereniging richt zich vooral op het recreatief varen. Dit doen zij in de rustige wateren rond Zoetermeer, maar ze trekken er ook regelmatig op uit om elders in het land een mooie tocht te maken.
Om je enthousiast te maken voor het kanovaren delen zij graag enkele van hun favoriete toertochten:

Kanorondje bij de club

In de avonduren het rondje club heerlijk varen. De 8 kilometer tocht leent zich perfect om je hoofd even leeg te maken. Parkeren, verhuur van kano’s en roeiboten kan bij Boerderij het Geertje 52.09486, 4.50471. Er is bij het startpunt een lage steiger, te bereiken via het fietspad dat achter de kanovereniging ligt. Als er niemand is moet je dus omlopen met je boot. Parkeren kan ook op p1 de meest westelijke brug is erg laag, je bent hier lenig en dapper of je moet overdragen.

Rondje Reitdiep Hunsingokanaal

Prachtig rondje van 29 kilometer door het Groninger landschap. Vertrekpunt is de kanocamping in Zoutkamp. De richting van de route maakt niet uit. Wel kan er kan lichte stroming zijn op de route. De sluis bij Zoutkamp en bij Electra staan normaliter open. Mooie lunchplaats is bovenaan de nieuwe haven in Schouwerzijl in een natuurtuin. In Schouwerzijl is eveneens een goede opstartplaats. Het Reitdiep is een breder vaarwater, het Hunsingokanaal is een smal en idyllisch vaarwater waarbij je eigenlijk niet merkt dat het een kanaal is.

Reitdiep Zoutkamp

Rondje Oegstgeest, Rijnsburg, Lisse, Kagerplassen

Deze 27 kilometer lange tocht brengt je door het landschap van Zuid-Holland. Bij de start is een boothelling die ook geschikt is voor kanovaarders. Je vaart door de weilanden van Zuid-Holland en je vaart over de Kagerplas. Als er teveel wind of golven staan op de Kagerplas dan kan je aan de westkant van de plas door de Kooisloot, Ringsloot en de Hoflee. Als je deze route neemt vaar je bij in de Hoflee ook langs kasteel Warmond. De route kan beide kanten op gevaren worden. De tocht kent slechts enkele plekken waar je spontaan het water uit kan. Deze staan aangegeven aan de route op de kanokaart.

Oversteek Grevelingen

Een oversteek van de Grevelingen. De startplaats is het recreatieterrein aan het einde van de Bieningenweg bij Melissant. Let op!: dit ligt in een natuurgebied dat alleen open is van 1 mei tot en met 1 oktober. De tocht is 18 km en kan naar eigen inzicht verlengd of ingekort worden. Er zijn meerdere plaatsen onderweg om uit te stappen.

Bloembollentocht Lisserbroek

Een kleurrijke tocht van pakweg 16,5 kilometer. Instappen in de buurt van het restaurant Het Oude Duykhuys aan de Lisserdijk in Lisserbroek. Er zijn meerdere steigers toegankelijk. Een makkelijke toertocht langs de Keukenhof en de bloembollenvelden.
Tip: check vooraf of de bloembolvelden nog in bloei staan.

IJsseloog - voor de vogelaars

Instappen bij de jachthaven van Ketelhaven. Deze tocht, plm. 20 kilometer, door het natuurgebied in de IJsselmonding is bijzonder interessant door de aanwezigheid van vele vogels op de eilanden als Ramspolplaat, Kamperplaat, Schokkerplaat, Kattenplaat en Ketelplaat.

Jachthaven Ketelhaven

Rondje Groenzoom

Een nieuw aangelegd natuurgebied tussen Pijnacker, Berkel en Zoetermeer. Instappen bij de Pastoor Verburghweg in Berkel en Rodenrijs. Je moet 20 meter over het fietspad rijden om bij de parkeerplaats te komen. De parkeerplaats is matig aangegeven. De watergangen zijn ecologisch aangelegd, dit betekent dat er veel ondiepe stukken bij de kanten zijn voor flora en fauna. Dit betekent wel dat je af en toe vast kan lopen met de kano. Op sommige plaatsen kan het lastig zijn om de vaargeul aan te houden. De toertocht is 14 kilometer.

Rondje Delft

Opstappen aan de Delftweg tegenover De Delftse Paauw (Delfts blauw fabriek). Graag niet op hun parkeerplaats parkeren i.v.m. de vele bezoekers en bussen. Er is voldoende parkeergelegenheid (gratis) in de straat. Tegenover De Paauw is een instapsteiger. Het is raadzaam om eerst wat kilometers te maken voordat je Delft in gaat. Het aantal vaarkilometers in Delft zelf is beperkt. In het centrum van Delft is er een kleine mogelijkheid om uit te stappen, dat is in de gracht met de naam ‘Nieuwe Delft’. Ter hoogte van de Hippolytusbuurt. Bij sommige grachten is er een lage kade (60cm hoog), daar is in/uitstappen ook mogelijk.

Alle kanoroutes vind je terug op

viaKanoweb Kanokaart