Kanokamperen - een natuurbeleving in alle vrijheid

Kanokamperen, een unieke beleving van onze natuur. Of je nu in je eentje, met het hele gezin of met een groep de natuur intrekt, met een kano of kajak. Een ding is zeker, de combinatie van peddelen en kamperen is een uitgelezen mogelijkheid om in alle vrijheid te genieten van alles wat "moedertje natuur" je te bieden heeft. Varen door smalle slootjes, kronkelende vaartjes, overwoerkerde kreken, langerekte kanalen of langs de oevers van uitgestrekte meren.

kanokamperen

Legaal wildkamperen?

Nederland heeft de kanovaarder wat betreft keuze in watertypes best veel te bieden. Al mag je dan niet overal vrij kamperen, toch zijn er mogelijkheden genoeg om langs de waterkant je tentje op te slaan. De paalkampeerplaatsen "de Bevert" en "Jong Deen" in de Biesbosch, en drie speciale kanokampeerplekken in de Wieden (bij de Kluitenberg, Walengracht en Giethoorn-Oost) zijn enkele van de weinige unieke plekjes waar "legaal" wildkamperen is toegestaan. Daarnaast bieden steeds meer campings de (passant) kanovaarder vaak een speciaal plekje, of je maakt gebruik van een van de vele speciale kanocampings.

Scandinavisch "Allemansrecht"

In Scandinavië bijvoorbeeld, is het wat betreft "vrij" kamperen gelukkig (nog) wat anders gesteld. Hoewel in de wat dichter bevolkte gebieden enigszins beperkter, biedt het "Allemansrecht" je voldoende mogelijkheid om vrijelijk in de natuur je tentje op te slaan. Vanzelfsprekend met respect voor de natuur. Dagen of weken door de natuur peddelen, genieten van de vrijheid. Voor de een een vorm van leven, voor de ander puur vakantieplezier of uitdaging. En echt niet beperkt tot enkel het varen met een open kano (canadees). Ook een kajak biedt voldoende ruimte om al je gerief op je avontuur mee te nemen.

Veiligheid voorop!

Bij het kanokamperen verdient vanzelfsprekend de veiligheid tijdens het varen de nodige aandacht. Je kunt je kano of kajak natuurlijk tot de punt toe volstoppen, maar is niet aan te raden. Bepak je kano met beleid én houd rekening met je eigen kunnen. De vaareigenschappen van een vol beladen kano of kajak zijn tenslotte écht anders in vergelijk met een dagtripje. Buiten dat ben je ook nog eens afhankelijk van de grillen van de natuur. Wat te denken als het weer plotseling omslaat en je je volbeladen kano door de hoge golven heen moet sturen.

Oriëntatie en voorbereiding

Een goede voorbereiding, oefening en ervaring is dan ook op zijn plaats. Laat je goed informeren bij een kanoschool, of -club. Misschien kun je eens meevaren op een van hun kanokampen of meerdaagse tochten, deelnemen aan een tipicamp, of kanofestival. Kortom, meer dan genoeg moegelijkheden om je te oriënteren.

Je eerste kanokampeertocht

Begin je eerste kanokampeertocht wat dichter bij huis, of in een gebied waar je in geval van calamiteit wat sneller terug kunt vallen op hulp van buitenaf. Bijvoorbeeld een meerdaagse tocht op Semois in België. Prachtige natuur, voldoende campings aan het water en toch een gevoel van vrijheid. Ben je uiteindelijk om, dan zijn de uitdagingen legio. Bijvoorbeeld Noord Frankrijk, Polen of de Mecklenburgische Kleinseeënplatte in Duitsland. Laatstgenoemde gebied biedt ruime mogelijkheid voor meerdaagse kanotochten in combinatie met kamperen. En is je dit alles niet uitdagend, koud of warm genoeg? Probeer eens in de "vaarsporen" van Willem Barentsz te treden in de Noordelijke IJszee, of volg de sporen van Eilerts De Haan in Suriname.