Wat is Nederland mooi over het water!

Rob Nuij uit Lelystad is een sportman in hart en nieren. Na ruim 30 jaar zijn sporen te hebben verdiend in het Olympisch worstelen (grieks-romeins, vrije stijl en samboworstelen) heeft hij sinds eind jaren 90 helemaal zijn draai gevonden in het kanovaren. Rob houdt veel van water, natuur en bewegen en heeft eerst zijn licht eens opgestoken bij de plaatselijke kanovereniging in Lelystad om te ervaren wat er zoal komt kijken bij het kanoën. Hij is meteen verkocht.

Rob Nuij presenteert zijn nieuwste kanorouteboekje Noord Holland

Rob maakt een flink leerproces door en beleeft veel kanoplezier in vrijwel elk vrij weekend dat hij er op uit trekt om een kanotocht of rondje te maken in ons mooie waterland. Zijn kanotochten brengt hij telkens mooi in kaart en schrijft er met veel plezier over in verschillende bladen, zoals Kanotities van de Toeristische Kanobond Nederland, waar hij lid van is. In 2005 verschijnt een prachtige uitgave van zijn hand: Kano Natuur Routes Friesland, met 80 kanoroutes in Friesland. Elke kanoroute is voorzien van een kaart en korte beschrijving van de tocht.

Kanotrektochten door Nederland

Rob bouwt veel kennis en ervaring op in het varen op groot water en riviervaren met beroepsvaart. Dit komt hem goed van pas voor zijn nieuwe uitdaging, het varen van kanotrektochten. In juni 2002 vaart Rob zijn eerste trektocht: Delfzijl-Kampen, over de Groningse maren - Lauwersmeer - Bergumermeer - Pikmeer - Sneekermeer - Langweerder Wielen - Tjeukemeer - Rottige Meenthe - (Scheene) - Weerribben, de meren rondom Giethoorn, Zwarte Water - Zwartemeer - Goot - Ganzendiep en dan naar Kampen. Dit bevalt hem zo goed dat hij in September van het zelfde jaar opnieuw een tocht plant van Lobith naar Zeewolde een tocht van 226 kilometer.

Fotografie: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Aangezien het een meerdaagse tocht wordt, zal er moeten worden overnacht. Stichting Vrienden op de fiets biedt volgens Rob een zeer goede uitkomst. Het is een organisatie van particulieren waar je voor een zeer schappelijk bedrag kunt overnachten en bovendien, 's morgens na een lekkere douche een heerlijk ontbijtje geserveerd krijgt. Er zijn voldoende logeeradressen dichtbij of aan het water.

Lobith - Zeewolde: 226 kilometer kanoplezier

Door Rob Nuij.

Maandagmorgen 9 september.
Vanaf mijn eerste logeeradres gestart om 08.30 uur op het recreatiemeer van Bijland. Daar voer ik de Rijn op voor de tocht naar Wijk bij Duurstede. Ik had de almanak voor watertoerisme (deel 1) over de rivieren gelezen en bij me. De waterstand bij Lobith was 9.20 meter. Toen wist ik dat de stuwen bij Driel, Maurik en Hagenstein naar beneden of gesloten waren, want als de waterstand bij Lobith 11 meter zou zijn, zijn de stuwen open op de Nederrijn en Lek.

Fotografie: © Rob Nuij

Dit houdt wel in dat bij gesloten stuwen de stroomsnelheid maar 1 of 2 km is en dat ik per sluis 30 minuten moest rekenen voor doorvaart. Van recreatiemeer Bijland naar Pannerdenskanaal. Dit uitvaren tot de splitsing IJssel rechts, Nederrijn links. Voorbij de pont Huissen linkerkant varen, dan hoef je niet bij de splitsing over te steken. Langs Arnhem en de sluis van Driel door. In de sluis niet vlak achter de grote boten aanleggen want als deze gas geven is het net een wildwaterbaan. Je zakt per sluis ongeveer 3 meter. De rivieroevers met vele strandjes zijn mooi en rustig en op sommige delen zie je aan de rechterkant de hoog oplopende Veluwe. De scheepvaart is rustig en ik heb van de golven weinig last gehad en je kunt bijna altijd schuilen tussen de kribben (stenen dammetjes). Ik had deze dag 65 km gevaren.

Dinsdag 10 september.
Van Wijk bij Duurstede naar Schoonhoven. Het weer was prima en na het passeren van het Veer en de grote kruising Amsterdam Rijnkanaal en Lek, heb ik een mooie vaart naar Schoonhoven gehad. Daar de kano op de kanokar geladen (er was bij het strandje een goede uitstapplaats) en door Schoonhoven naar het riviertje de Vlist gelopen, ± 15 min. Het mooie riviertje helemaal afvaren naar de betonnen brug in Haastrecht, aan de rechterzijde een goede uitstap en ik was op mijn volgend logeeradres. Vandaag gevaren 52 km.

Woensdag 11 september.
Van Haastrecht naar Nieuwersluis. De instap was in de Hollandse IJssel, een mooi riviertje. Via het mooie stadje Oudewater en via een sluisje de Lange Linschoten op. Een pracht watertje. Via Woerden de Grecht op naar het sluisje bij Woerdense Verlaat. De Grecht is een heerlijk rustig door weilanden lopend riviertje. Het sluisje bij Woerdense Verlaat door, even verderop de Heinoomsvaart en via een sluisje door naar Wilnis. De Heinoomsvaart is ook een mooi en rustig watertje. Wilnis door en de Vinkeveense Plassen aanhouden. Let op: de goede afslag nemen naar Geuzensloot en Demmerikse sluis: 50 mtr voor de 2e brug in Vinkeveen rechtsaf, dan kom je goed uit. Op de kruising Angstel rechtsaf, AmsterdamRijnkanaal over en ik was op mijn volgend logeeradres. Vandaag gevaren 45 km.

Fotografie: © Rob Nuij

Donderdag 12 september.
Van Nieuwersluis naar Muiderberg. Over de prachtige Vecht. De Vecht is tot Hinderdam echt mooi, dan tot Muiden iets kaler maar wel mooi varen. Langs de Vecht zijn veel aanlegplaatsen om wat te kopen of te pauzeren. Voor Muiden had ik de kanokar weer nodig om op de Naarder Trekvaart te komen. Voor de (snelweg)brug van Muiden kun je mooi overdragen naar de Naarder Trekvaart, waar mijn volgend logeeradres was bij de Hakkelaarsbrug. Vandaag gevaren 31 km, wat me goed bevallen was na drie grotere afstanden.

Vrijdag 13 september.
Van Muiderberg via de randmeren naar Zeewolde. Ik had de kano nog op de kanokar laten staan en ben naar het IJmeer gelopen, want naast de jachthaven was een goede instap. Het IJmeer over, de brug onderdoor en de rechterkant aanhouden. Via een goede rustplaats bij het recreatiemeer van AlmereHaven en verderop het eiland Dode Hond naar Bunschoten-Spakenburg. Daar wat rond gelopen en gegeten. Verder naar de sluis bij Nijkerk. Vanaf Spakenburg krijg je links wat meer strandjes dan rechts. En dan was daar mijn einddoel Zeewolde, 42 km.

Samenvattend: een pracht van een trektocht, een aanrader voor iedereen die van kanoën en avontuur houdt. De volgende trektocht vaar ik hooguit per dag 40 km, dan heb je wat meer tijd voor jezelf en het is allemaal wat relaxter. En .. wat is Nederland mooi over het water!