Sliedrechtse Biesbosch - Merwedelanden

kanoroute rondtocht voor kano en kajakKanoroute Sliedrechtse Biesbosch; rondtocht; plm. 18 km.; Wantij - Moldiep - Beneden Merwede - Doode Kikvorschkil - Helsloot.
Kanonatuurroutes Rob Nuij


Vanaf de instap (zie aanrijroute) naar rechts uitvaren het Wantij op naar de Merwelanden. 200 meter voor de spoorbrug is rechts een piepklein strandje. Spoorbrug en loopfietsbrug onderdoor en na de hoogspanningslijnen gaat ga je gelijk linksaf. Je vaart langs een dijk links met hoogspanningslijnen erop en rechts een bosgebied. Op de splitsing verderop rechts aanhouden het bredere water volgen. Je vaart langs een insteekhaven dan iets verder langs een steiger met een gebouw van hout erachter. Bij de hoge bomen is een splitsing om een eiland, hier het linkerwater volgen dan krijgje links het Biesbosch bezoekerscentrum (voor e.v.t. een rustpauze. Er is een eetgelegenheid met terras).

Verder varend de Moldiep af, vaar je langs een klein insteekhaventje en op de splitsing een stuk verder ga je linksaf de Helsloot op. 1 kilometer verder hou je het bredere water aan naar rechts (rechtdoor ga je naar de Helsluis, die uitkomt op de Beneden Merwede). Je vaart nu de Doode Kikvorschkil op. Ook hier bos aan beide kanten, veel zingende vogels en het is hier heerlijk rustig. Verder varend komje langs aanlegplaatsen voor bootjes aan de rechterzijde. Hier ga je ook de hoogspanningslijnen onderdoor. De aanlegplaatsen zijn voor kano's wat hoog maar aan de linkerkant is een aanlegsteiger van ijzer en wel geschikt voor kano's. Er is hier nog eb en vloed dus er kan een verschil zijn van ongeveer 80 cm. De ijzeren steiger gaat met het water mee langs pijpen die in het water zijn geslagen.

Sliedrechtse Biesbosch Kaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Driehonderd meter voorbij de laatste aanlegkant voor bootjes is het verboden in te varen. Alleen met een vergunning, (te koop bij het bezoekerscentrum voor € 14.00) Ik zelf ben nog 250 mtr verder gevaren naar het Gat v.d. Hengst". Rechts zijn ze aan het uitdiepen en veranderen, links is een modderbank met vele vogelsoorten die eten aan het zoeken zijn, mooi om even te zien.

Vanaf hier weer terug varen en wanneer je op de splitsing van de Helsloot linksaf gaat, zie je rechts de Helsluis. Dan 250 meter voorbij een huis op de rechteroever rechtsaf het Moldiep op langs het bezoekerscentrum. Bij de splitsing van het eiland nu aan de linkerkant varen, 250 mtr verder precies tegenover een steiger met een houten gebouw erachter ga je linksaf. Op dit watertje ga je iets verderop bij een splitsing linksaf de brug onderdoor en dan het rechter water aanhouden. Dit is een mooi tussenwatertje dat uitkomt op het Wantij. Hier rechtsaf en twee kilometer verder onder de bruggen door is links weer de instapplaats.

Samenvattend; een mooi en rustige route met veel vogelgezang, wel weinig uitstapplaatsen maar volgens zeggen wordt daar aan gewerkt. (inmiddels uitgevoerd) Echt een natuurroute door bossen en rietkragen.

Aanrijroute

Vanaf de AIS afrit 23 nemen, Papendrecht-Dordrecht N3. Deze volgen en afslag Pontveer Werkendam nemen. Snelweg onderdoor (rechts aanhouden), helemaal doorrijden langs vele stoplichten en als je een brug onderdoor gaat 150 mtr verder op de splitsing linksaf de Stadspolderring op. Spoorbrug onderdoor en de rotonde driekwart om, dan rechtsaf. Voorbij een heel hoog flatgebouw (kleur rood) 75 mtr verder rechts een dijkje omhoog op. Je rijdt nu op een smal weggetje langs een slootje (beneden links). Dit helemaal uitrijden, ongeveer 800 mtr, langs een camping. Aan het eind is de instapplaats bij een trailerhelling aan het water de Wantij.