Rondje Vlist - Hollandse IJssel - Kromme IJssel - Lek

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanoroute Vlist, Hollandse IJssel; rondtocht; plm. 60km.; Vlist - Hollandse IJssel - Kromme Lek - Lek
Kanonatuurroutes - Rob Nuij


Na een lekkere capacino op terras aan de Lek bij de veerpont, de auto geparkeerd op de parkeerplaats bij de pont. De kano op de kanokar laden en 850 meter lopen naar de Vlist. Oude poort onderdoor, op splitsing linksaf en gelijk rechtsaflangs het grachtje door het oude Schoonhoven. Aan het eind een bruggetje over bij een grote vijver en gelijk naar rechts, voor café de Stek bij een mooie kanosteiger ga je de Vlist in. Drie kilometer verder zijn kanosteigers en een terras aan het water. Hier gaat ook een weg langs het water. Iets verder is het Dorpshuis (ook een terras en kanosteigers).

Aangekomen in Haastrecht is verder de vlist afvaren bijna tot eind, tot links een gebouwtje ijsclub (rechts uitstappen bij lage graskant) en naar links lopen de hoogstraat door tot de veerstraat brug over en links 100 meter verder instappen. Plm. 700 meter overdragen. Nu naar links varen de brug onderdoor. De Hollandse IJssel afvaren en na 7 kilometer kom je in Oude Water.
Ingezonden update juli 2017: Tegenwoordig is er bij Haastrecht een heus overstappunt. De weg overdragen en aan de overkant bij het gemaal weer erin bij de kanosteiger en je bent in de Vlist. Op het witte hekje aan de rechterkant staat weliswaar verboden toegang maar is gewoon open.

Kanokaart Rondje Vlist - Hollandse IJssel - Kromme IJssel - Lek Kanokaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Voor de 2e brug Oude Water invaren. Voor de boogbrug kun je er mooi uit. Broodjes en beleg gekocht, koffie gedronken in dit mooie stadje. Terug varen en linksaf de brug onderdoor de Hollandse IJssel af. 7,5 kilometer verder in Montfoort voor de brug links bij kano steiger er uit. Een mooi plekje op de graskant om de broodjes te nuttigen. Nog even koffie drinken, brug over lopen, straatje in en gelijk rechts kun je prima terecht.

Verder varend naar het 2e slaapadres in Nieuwegein is 12.5 kilometer. Je komt langs een jachthaven (Marnemoende) met ook weer een mooi terras aan het water. Rechts aanhouden, iets verder vaar je langs caravanpark de Voormolen. Je gaat IJsselstein door en als je de snelweg A2 onderdoor gaat krijg je 800 meter verder (als je rechtdoor vaart) een smal watertje. Dit is de Kromme IJssel, dit is voorbij een witte watertoren. (Linksaf heet het hier de Doorslag zo heet ook de brug die je ziet).

De Kromme IJssel is prachtig varen, door bos, boomgaarden en weilanden. Als je de snelweg A2 weer onderdoor gaat en iets verder de Looije brug, ga je 600 meter verder voor de eerste brug bij lage graskant eruit. Hier is ook een bank en een weg. Over het fietspad lopen naar de 1e weg links (200 meter). Deze weg heet Radiolaan. Op de hoek is een boerencamping: 030.6885637. Nu over de radiolaan lopen (480 mtr) naar de Lek en bij het strandje er in.

Naar rechts varen stroomafwaarts en 500 mtr verder is paviljoen Klein Scheveningen met strandje voor het prima terras. Oversteken naar andere zijde (goed de tijd nemen) nu stroomafwaarts varen. De schepen die stroomopwaarts langzamer varen met soms hoge golven goed in zicht. De afstand naar Schoonhoven over de mooie rivier de Lek met al zijn vele strandjes is 18 km. Bij het strandje voor de veerpont eruit. Bij het paviljoen nog iets genuttigd en weer naar huis.

Samenvattend:
De Vlist is mooi, Hollandse IJssel rustig wel veel harde walkanten. Kromme IJssel in een woord prachtig. Lek een echte rivier en prachtig varen. Ik ben lid van Vrienden op de fiets. voor € 8,= per jaar krijg je een boekje opgestuurd met 4200 adressen. Vele zijn vlak bij het water. Een overnachting kost € 18,= Kamer, douche, ontbijt, prima verzorgd. Beide adressen zijn 50 mtr van het water.
1e overnachting Fam. A vd Vlist, Haastrecht.
2e overnachting Fam. A v Putten, Nieuwegein.
De aanrijroute en instapplaatsen kun je zelf bepalen voor deze route. Totale afstand is 60 km.

Veel peddelplezier!
Rob Nuij