Rondje Veluwemeer, Elburg - de Ral vv

Gevaren en beschreven op 20-8-2011 door Rob Nuij - afstand 22 km
Vanaf de instapplaats aan de Flevoweg (zie aanrijroute) naar links varen, linkerkant onder de brug door en iets verder naar de zandstrandjes oversteken. Deze zijde van het Veluwemeer volgen op ruime afstand van de oever. Langs vele strandjes, campings en jachthaven de Klink met mooi terras a/h water waar de vaargeul op 80 mtr langs gaat.

Je vaart langs jachthaven-camping Bremerbergsehoek, ook met een terras aan het water met grote steigers ervoor. Vanaf hier vaart een fietspontje naar de overzijde (de Veluwe kant dus). Hier oversteken naar het eerste eiland, de Kwak. Je moet de vaargeul over, dus even oppassen! De Kwak is een eiland voor vogels. Oversteken naar het tweede eiland, de Ral. Hier is een aanlegplaats voor bootjes in een soort haventje. Om eiland de Ral heenvaren richting jachthaven-camping Hooghe Bijsschel. Wanneer je er op af vaart de rechterzijde aanhouden. Bij een wit huis met rood dak aan de bomenrij is een grote inham met uitstap. Vlakbij de lange grasstrook is een lage kant en ondiep water. Er is ook een strandje en een prima terras waar je voor de terugvaart prima op verhaal kunt komen.

Kanokaart Rondje Veluwemeer, Elburg - de Ral vv Kanokaart: © Kanonatuurroutes - Rob Nuij

Vanaf hier terug varen via de rechterzijde. Iets verder langs een strekdam die een stuk naar het midden van het water gaat en overgaat in een lage stenen dam. Hierachter gaat een vogelgebied schuil. Einde van de dam naar de rietkant varen. Deze rietkant, met mooi uitzicht over het Veluwemeer en vele inhammetjes waar huisjes of caravans staan, volgen richting de brug bij Elburg. Voor Elburg kun je nog via de kant om een eilandje varen langs campings, over de drijflijn met ballen varen, brug onderdoor, rechtsaf en je bent terug op de instapplaats.

Samenvattend; Een mooie kanoroute, rondtocht over groot water, meestal maar 1 mtr diep, heen veel strandjes en terug de stille rietkant. Tijdens de oversteek van plm. 2,5 km oppassen met harde wind. Het oude ommuurde stadje Elburg is een bezoek zeker waard.

Aanrijroute

Vanaf de A28 afrit 16 nemen't Harde, de N309. Deze volgen naar Elburg. Elburg door en Dronten aanhouden. Ongeveer 300 mtr voor de brug over het Veluwemeer rechtsaf de Flevoweg op. Hier is de prima instapplaats, lage walkant, trailerhelling en grote parkeerplaats. Vanaf Dronten de N309 volgen naar Elburg en 300 mtr over de brug linksaf de Flevoweg op.