Rondje Strekdam Lelystad 11 km

kanoroute rondtocht voor kano en kajak Kanoroute Strekdam Lelystad - Flevoland, plm.11 km.
Kanonatuurroutes - Rob Nuij


Instapplaats bij de trailerhelling Bataviahaven. Vandaar de haven uitvaren langs de mooie driemasters en aan het eind van de Strekdam en haven rechtdoor aanhouden. Vanaf de jachthaven verder de kant volgen tot je voorbij een aanlegplaats voor boten bent. Oversteken naar de Strekdam en hier langs blijven varen. Je vaart aan de binnenzijde van de Strekdam, dus nog niet op het Markermeer.

Kanoroute Strekdam Lelystad Flevoland Vaar langs het gemaal en de sluis de toegang de polder in en langs nog een jachthaven. Wanneer je deze jachthaven voorbij bent krijg je een open stukje. Hier aan de linkerzijde voorbij een dwarsdammetje en in het hoekje vind je een piepklein zandstrandje. voorbij einde Strekdam, omheen varen en je houdt de Strekdam aan richting (in de verte) de witte stuwen bij de sluis. Je vaart nu op het Markermeer. In het voorjaar broeden hier heel veel meeuwen op de Strekdam en begin juni zie je hier veel jonge zeemeeuwen. De Strekdam blijven volgen. Je moet wel een invaargeul oversteken, dus goed rekening houden met de binnenvaartschepen. De tweede vaargeul invaren (ook hier goed opletten) naar rechts en gelijk richting het schip de Batavia varen. Natuurlijk even de tijd nemen om te bezichtigen en dan weer terug langs de stenen muur naar de Bataviahaven, de instapplaats. Dit toertje niet bij (te) harde wind varen (grootwater!)

Samenvattend, een mooi kort toertje met leuke variaties; Bataviaschip, jachthaven, driemasters en de krijsende meeuwen bij de strekdam.

Aanrijroute:

Lelystad naar Bataviahaven aan de Oostvaardersdijk.